Почти 7 години след убийството на 28-годишната Яна Кръстева случаят

...
Почти 7 години след убийството на 28-годишната Яна Кръстева случаят
Коментари Харесай

Окончателно: Чеци ще лежи 20 години за убийството на Яна!

Почти 7 години след убийството на 28-годишната Яна Кръстева казусът публично завърши. Върховният касационен съд прати за 20 година зад решетките Николай Русинов-Чеци, открит за отговорен за гибелта младата жена. Присъдата е дефинитивна.

На 13 април Русинов ще посрещне 42-ия си рожден ден измежду останалите лишени от независимост в Първи отряд на софийския затвор, където е от 2015 година Там бе изпратен незабавно, откакто първо получи доживотна присъда. После тя бе сменена с 20 година затвор от апелативния съд и доказана от висшия, тъй като закононарушението не било осъществено “с изключителна жестокост”, написа "24часа ".

Преди да влезе в пандиза, Чеци работи като преводач в комерсиална компания, без трудов контракт, единствено на комисиони.

Полуголото и окървавено тяло на Яна Кръстева е намерено на 10 юли 2011 година в храстите близо до Конната база в Борисовата градина от инцидентен минувач. Аутопсията демонстрира, че младата жена е умряла сред 36 и 40 часа преди намирането на натрупа.

В първите седмици следствието е в задънена улица, макар че са разпитани над 60 очевидци, главно младежи, които в петъчната вечер на 8 юли 2011 година са в Борисовата градина. Те са там поради два концерта - един на стадиона на ЦСКА и различен - на раппевеца Спенс, в известното заведение “Маймунарника”. За 4 месеца е арестуван клошарят Пламен Трифонов, само че против него не се събират задоволително доказателства и той е освободен.

Разследващите изследват Чеци, който е обвинен през цялото време, само че не е задържан незабавно. Той е последният, видял Яна жива. Двамата се срещат в “Маймунарника”. Общ другар ги показва. Сближаването е към среднощ. Танцуват хип-хоп, Яна присяда на масата на Чеци. Купонът е щедро полят с алкохол. Тя пие бира, а той - уиски, джин, ром. По-късно си потеглят дружно, тъй като са в една посока.

Докато вървят по алеите, Чеци се възползва от Яна. Насилва я да вършат секс, а след това я задушава, като притиска устата с едната си ръка, а с другата я държи за гърлото. Докато се гаври с младата жена, я шамаросва, блъска я по главата и я удря по тялото.

До последния си мирис тя е осъзнавала какво се случва, изпитвала е смут и болежка, споделя съдът. Смъртта не настава ненадейно или за секунди, а мъката продължава 20-30 минути.

През всичките години Чеци отстоява една защитна теза. Нямал претекст да убие Яна, тъй като двамата правили непринуден секс. Тя не се противила, а в противен случай - сама му дала сигнали. Той употребявал презерватив.

“Много по-важни са следите върху 9-те мокри кърпички към Яна. По тях има негова сперма, само че и кръв от Яна. Кръв има и по облеклата ѝ - раздран панталон и потник, скъсани бикини, ветрило, калъф и панел за телефон”, пишат висшите съдии.

Според тях “кръвта дава задоволително информация за ударите по носа и по тялото на Яна, както и че те предхождат и съпътстват половия акт до настъпването на смъртта”. По Яна има следи, типични при обезчестяване - пострадвания отвътре на ляво и дясно бедро и в половата област.

Съдиите недоумяват за какво Чеци не е упрекнат за обезчестяване и показват това като пропуск. Оборват и тезата, че Русинов е имал съучастници. Според обвиняването той работил с други двама, които сякаш държали ръцете на Яна. Прокуратурата стига до този извод поради два косъма от незнайни мъже. Общо върху тялото на Яна са открити 7 косъма. 5 от тях са на Чеци, демонстрира ДНК експертиза, направена в лаборатория в австрийския град Инсбрук. Не е ясно обаче на кого са другите два.

“Позоваването единствено на резултатите от ДНК проучването на два косъма не е задоволително за безапелационен извод за наличието на други мъже”, пишат съдиите от Върховен касационен съд. За да дефинират присъдата, те вземат под внимание психическата и психиатричната експертиза на Чеци.

В проучването си специалистите не го дефинират “като поначало нападателен, садистичен, безсърдечен, а като податлив на експанзия при пораждане на основателна за него спънка да реализиране на задачата си”.

Така е и в нощта против 9 юли 2011 година, когато двамата с Яна си потеглят от “Маймунарника”.

“Той е окуражен, че ще реализира фамилиарност, разчитайки и на поетия от нея алкохол, проявявайки непримиримост и достигайки до неоправдана експанзия. Това не води до извод, че е желаел гибелта ѝ, а се е отнесъл безгрижно към вероятното ѝ настъпване”, споделя съдът.

Чеци е арестуван на 30 април 2012 година, близо 10 месеца след гибелта на Яна, откакто от Инсбрук идват резултатите от ДНК експертиза. В годините зад решетките той уплътнява времето си, като написа тъжби и води каузи против затворническата администрация. Само през 2017 година е имал 4 каузи в административния съд в София и още няколко в районния.

Последното му дело е от 29 март т. година То е по тази причина, че на 27 ноември м. година затворническата администрация му взела часовник, който не бил негов. На 28 декември комисия в пандиза се занимала с недоволствата на Русинов. Часовникът е върнат на 2 януари т. година Чеци обаче желае от надзирателите да му платят 180 лева, тройната стойност на часовника, тъй като го върнали с две драскотини на стъклото, както и да разбере кой го е развалил. Делото е планувано за 14 май. То и останалите каузи ще са мотив Чеци понякога да напуща килията.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР