Почти 600 растителни вида са изчезнали от дивата природа през

...
Почти 600 растителни вида са изчезнали от дивата природа през
Коментари Харесай

Стотици растения са измрели през последните 250 години

Почти 600 растителни типа са изчезнали от дивата природа през последните 250 години. Това демонстрира ново проучване, представено от BBC, съобщи БГНЕС.
Броят на изгубените растения се базира на действително изчезнали типове, а не на догатки и е два пъти по-голям от всички изтребени типове птици, бозайници и риби взети дружно.
Според учените растенията измират 500 пъти по-бързо, в сравнение с се предполагаше в началото.
През май в отчет на Организация на обединените нации се посочваше, че 1 милион животни и растения са застрашени от изгубване. Учените настояват, че анализът на всички документирани изчезнали растения в света демонстрира какви поучения би трябвало да си вземат хората, с цел да спрат бъдещи сходни нещастия.
" Повечето хора могат да назоват какво животно е изчезнало през последния век, само че малко на брой могат да кажат името на изчезнало растение ", показва лекар Аелис Хъмфрис от Университета в Стокхолм.
Сред изчезналите растения са чилийското сандалово дърво, което е било ценено поради етеричните си масла, цветето " Трисмиа американа ", което прекарва огромна част от виталния си цикъл подземен, и маслиненото дърво Света Елена, което има розови цветове.
Най-големи са провалите върху флората на островите и в тропиците, които са дом на високо ценените тропически гори и имат огромно биоразнообразие.
За благополучие има и светлина в тунела – няколко растения, считани за от дълго време изчезнали като чилийският минзухар бяха още веднъж открити.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР