Почти 53 хиляди дози от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca

...
Почти 53 хиляди дози от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca
Коментари Харесай

Богдан Кирилов: Заложили сме такъв сценарий, при който да има гаранция за втората доза на ваксината

Почти 53 хиляди дози от имунизацията против COVID-19 на AstraZeneca пред постройката на „ БулБио-НЦЗПБ “ в София. Тази доставка е фрапантно по-малка от това, което трябваше да получи страната ни от AstraZeneca. България очакваше над 142 хиляди дози в края на месец февруари. Като причина от компанията показаха индустриални проблеми. До момента страната ни е получила близо 170 хиляди дози от препарата. Утре се чака да дойдат и над 21 хиляди дози от имунизацията на Pfizer/BioNTech, напомня БГНЕС..
Настоящата пратка с препарата на AstraZeneca ще бъде разпределена неотложно към 28-те РЗИ-та, а от там - 50% за общопрактикуващите лекари, а останалите 50% - във имунизационните пунктове. Тяхното осъществяване стартира незабавно върху искащите от Първа до Четвърта фаза от имунизационния проект. " Когато има засищане на ваксини, ще продължат и зелените коридори ", съобщи пред медиите ръководителят на имунизационния щаб проф. Красимир Гигов тази заран.
 Какво значи резултатност на ваксина против ковид? Какво значи резултатност на ваксина против ковид?
Ефикасността на имунизацията не демонстрира какъв брой % от имунизираните са защитени, а какъв брой по-нисък е рискът от заразяване при към този момент ва...
Изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов разяснява, че втората доза от първите две позволени ваксини РНК – втората доза се пази. По отношение на Оксфордската ваксина обаче, рекомендациите за слагане на втора доза са до десетата седмица след първата и това разрешава втората доза да не се пази. В края на идната седмица се чакат още към 80 хиляди дози от имунизацията на AstraZeneca и, по думите му, ще се подсигурява слагането на втората доза от нея.
" Сценарият, по който работим в Националния имунизационен на щаб, е за понижение с 50% и за второто тримесечие на количествата, тъй че да може да бъде обезпечена и втората доза. Надяваме се, такава е и връзката от страна на Европейската комисия, и на производителя, че ще има нарастване в идващите месеци, само че ние сме заложили подобен сюжет, при който да има гаранция за втората доза ", съобщи Кирилов.
На въпрос на БГНЕС дали се обмисля разновидността всички преболедували да бъдат имунизирани единствено с една доза, Кирилов сподели, че на този стадий и на тези хора ще им бъдат поставяни по две дози. „ Ние съблюдаваме разрешението за приложимост на всяка от имунизациите. За първите три позволени за приложимост е належащо слагането на две дози, тъй че нещата ще бъдат осъществени по този метод “, съобщи той и добави, че сега текат разнообразни клинични изпитвания и в случай че резултатите разрешават смяна, тя ще бъде разисквана.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР