Почти 53 хиляди дози от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca

Почти 53 хиляди дози от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca ...

Богдан Кирилов: Заложили сме такъв сценарий, при който да има гаранция за втората доза на ваксината

Почти 53 хиляди дози от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca пред сградата на „БулБио-НЦЗПБ“ в София. Тази доставка е драстично по-малка от това, което трябваше да получи страната ни от AstraZeneca. България очакваше над 142 хиляди дози в края на месец февруари. Като причина от компанията посочиха производствени проблеми. До момента страната ни е получила близо 170 хиляди дози от препарата. Утре се очаква да пристигнат и над 21 хиляди дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, припомня БГНЕС..
Настоящата пратка с препарата на AstraZeneca ще бъде разпределена незабавно към 28-те РЗИ-та, а от там - 50% за общопрактикуващите лекари, а останалите 50% - във ваксинационните пунктове. Тяхното реализиране започва веднага върху желаещите от Първа до Четвърта фаза от ваксинационния план. "Когато има насищане на ваксини, ще продължат и зелените коридори", заяви пред медиите председателят на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов тази сутрин.

Какво значи ефикасност на ваксина срещу коронавирус? Какво значи ефикасност на ваксина срещу коронавирус?
Ефикасността на ваксината не показва колко процента от ваксинираните са предпазени, а колко по-нисък е рискът от заразяване при вече ва...
Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов коментира, че втората доза от първите две разрешени ваксини РНК – втората доза се пази. По отношение на Оксфордската ваксина обаче, препоръките за поставяне на втора доза са до десетата седмица след първата и това позволява втората доза да не се пази. В края на следващата седмица се очакват още около 80 хиляди дози от ваксината на AstraZeneca и, по думите му, ще се гарантира поставянето на втората доза от нея.
"Сценарият, по който работим в Националния ваксинационен на щаб, е за намаление с 50% и за второто тримесечие на количествата, така че да може да бъде гарантирана и втората доза. Надяваме се, такава е и комуникацията от страна на Европейската комисия, и на производителя, че ще има увеличение в следващите месеци, но ние сме заложили такъв сценарий, при който да има гаранция за втората доза", заяви Кирилов.
На въпрос на БГНЕС дали се обмисля вариантът всички преболедували да бъдат ваксинирани само с една доза, Кирилов каза, че на този етап и на тези хора ще им бъдат поставяни по две дози. „Ние спазваме разрешението за употреба на всяка от ваксините. За първите три разрешени за употреба е необходимо поставянето на две дози, така че нещата ще бъдат реализирани по този начин“, заяви той и добави, че в момента текат различни клинични изпитвания и ако резултатите позволяват промяна, тя ще бъде обсъдена.

Източник: actualno.com