Почти 5% от избирателите на втория тур или над 17

...
Почти 5% от избирателите на втория тур или над 17
Коментари Харесай

Почти 5% от избирателите на балотажа са гласували с „не подкрепям никого”

Почти 5% от гласоподавателите на втория тур или над 17 000 души, попадат в графата „ Не поддържам никого ” , споделя .

Бюлетините, в които е маркирана опцията „ не поддържам никого ”, се регистрират като действителни. При броенето на разписките обаче тези гласове не отиват като поддръжка при никой от претендентите. Така, на процедура, се реализира същият резултат, какъвто би имала и пуснатата невалидна бюлетина . Затова, съгласно адвокати съществуването на трето квадратче, изключително когато приказваме за балотаж, се обезсмисля.

Има и места обаче, където изборът не е бил сред двама претенденти. Битката в кметство Иваняне, да вземем за пример, е била сред издигнатата от ГЕРБ-СДС Албена Иванова и квадратчето „ не поддържам никого ”. Разликата в интерес на Иванова е единствено 26 гласа.

„ В тези случаи би трябвало да бъде преценена представителността на тази кандидатура и определения кмет, защото в тази ситуация броят на „ Не поддържам никого ”, и тези, които са срещу, е съвсем идентичен с тези действителни гласове, с които е определен ”, изясни някогашният ръководител на ЦИК Александър Андреев.

Юристи напомнят, че опцията „ Не поддържам никого ” е въведена през 2016 година . Така наложителното присъединяване на изборите разрешава на тези, които не желаят да поддържат нито един претендент, въпреки всичко да дадат гласа си.

„ Не поддържам никого ” са гласове, които са действителни, само че не отиват в поддръжка на никой от претендентите ”, сподели Христо Паунов, учител по конституционно право.

„ Дефакто реализира същите цели и резултат, каквото е невалидната бюлетина, каквато гласоподавател би могъл да пусне ”, добави Александър Андреев.

Според адвокати опцията за така наречен протестен избор в бюлетините би трябвало да се премисли . „ Обезсмисля се и по принцип мисля, че това квадратче не би трябвало изобщо да го има, защото нямаме към сегашния миг и глоба, която да е настояща, когато не упражним правото си на глас. То основава съгласно мен комплициране ”, сподели Христо Паунов.

„ Докато стои въпросът за задължителността на гласуването или до борбата против недействителните гласове, квадратчето ще остане, тъй като в последна сметка би довело до понижаване действително на недействителните гласове, както е при хартиените бюлетини. Ако отпадне задължението за гласоподаване, то би трябвало да се преразгледа въпросът дали да остане квадратчето ”, сподели Александър Андреев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР