Почти 45 на сто от българите не са получили увеличение

...
Почти 45 на сто от българите не са получили увеличение
Коментари Харесай

Почти половината българи са останали без увеличение на заплата в разгара на кризата

Почти 45 на 100 от българите не са получили нарастване на заплатата си макар растежа на цените у нас. Това демонстрира изследването " Заплатите по време на инфлация през 2022 г.” на кариерна платформа, профилирана в даването на информация за пазара на труда в България. На въпроса " Какво нарастване на заплатата получихте тази година?”, максимален дял от интервюираните (44,88%) дават отговор, че заплатата им не се е трансформирала през последните месеци.

Всеки пети е получил нарастване сред 5 и 10%, а 16 на 100 от чиновниците са взели покачване с до 5 на 100. Едва 2% от работещите у нас могат да се похвалят със сериозен растеж в заплащането си с над 25%.

Разбира се, по тази причина и 85% от българските чиновници не са удовлетворени от нарастването, което са получили през 2022 година. Едва 6,31% от участниците в допитването дефинират покачването на заплатата си като приемливо, а останалите 8,62% не могат да преценяват.

В проучването са взели участие 1 172 чиновници от разнообразни професионални сфери, като най-вече са представителите на бранш търговия и продажби на дребно, следвани от произвеждане, опазване на здравето, банки, финанси, обезпечаване, обучение, счетоводство, осведомителни технологии и други Най-голям е делът на чиновниците в огромни компании (с сред 500 и 1000 души или с над 1 000 души персонал).

Резултатите демонстрират още, че малко компании оферират обществени придобивки на служащите си, които са значим тласък за огромна част от чиновниците. Работодателите на 11,43% от интервюираните не им дават никакви обществени придобивки. А измежду предлаганите такива максимален е делът на спомагателната здравна осигуровка (15,61%), следвана от гъвкавото работно време или работата от у дома (11,86%), абонамента за медицински услуги (11,26%), спомагателните дни отпуск (10,41%), фитнес абонамент, карта за спорт или други тренировки (9,04%), както и възобновяване на транспортните разноски (8,19%).

Относно заплатите у нас, изследването демонстрира още, че близо една четвърт от интервюираните получават брутно трудово заплащане под 1 000 лв.. Най-голям брой интервюирани – близо 40 на 100 споделят, че месечната им заплата е в диапазона 1 000 - 1 500 лева бруто, а едвам 7,34% показват, че работодателят им изплаща брутно месечно заплащане над 3 000 лв..

Според данни на Националния застрахователен институт през първото тримесечие на 2022 година междинната месечна работна заплата у нас e 1593 лева и понижава по отношение на четвъртото тримесечие на 2021 година с 1,2 на 100. Икономическите действия, в които е записано най-голямо понижение, са " Образование " - с 16,6 на 100, " Селско, горско и рибно стопанство " - с 10,4 на 100, и " Държавно ръководство " - с 8,1 на 100. Най-голямо нарастване на заплатите е записано в дейностите " Финансови и застрахователни действия " - с 6,9 на 100, и " Административни и спомагателни действия " - с 6,6 на 100.



Графика: Национален статистически институт

Сериозни разлики има и в заплатите, които получават хората в другите градове у нас. Традиционно, най-високи са заплатите в София и те надвишават съществено междинните за страната. В София-град междинната заплата е 2218 лв., като е с близо 750 лв. по-висока по отношение на тази в София-област, която се подрежда на второ място по хонорари, и с близо 1200 лв. по-голяма от тази в Кърджали, където са регистрирани най-ниските заплати. На трето място е Варна, а междинната заплата за първото тримесечие на тази година там е 1428 лв.. Следват Враца – с 1402 лв. и Стара Загора – с 1385 лв.. Данните на Национален статистически институт демонстрират още, че междинната заплата във всички области към този момент надвишава 1000 лв.. Най-ниски са възнагражденията в Кърджали – 1022 лв., Благоевград – 1040 лв. и Кюстендил – 1058 лв..

Според последната макроикономическа прогноза на Българска народна банка неналичието на фрагменти и високата инфлация ще принудят работодателите у нас да се съревновават за чиновници, като покачват заплатите.

Компенсацията на един нает се чака да нарасне с 14,3 на 100 през тази година, с което ще изпревари средногодишното покачване на потребителските цени и ще поддържа растежа на действителния наличен приход на семействата, предвиждат от Българска народна банка. Това към този момент си пролича и през първото тримесечие на годината, като компенсацията на един нает общо за стопанската система набъбна с 15% на годишна база и изпревари темпа на напредък на потребителските цени. Прогнозираното последователно закъснение на инфлацията през идващите години ще се отрази в по-слабо повишаване на номиналната отплата на един нает, показват от Българска народна банка.

В същото време лимитираното предложение на работна мощ в страната ще продължава да оказва напън за повишение на заплатите в действително изражение с по-бърз ритъм от този на повишаването на продуктивността на труда. В резултат от Българска народна банка чакат номиналният ритъм на напредък на компенсацията на един нает да остане висок през прогнозния интервал и да възлезе на 6,5 на 100 през 2023 година и на 7,5% през 2024 година високият напредък на приходите през тази година, който не подхожда на продуктивността на труда, ще се отрази посредством покачване с 13,2% на номиналните разноски за труд на единица продукция.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР