Почти 22% от подписите на поддръжниците на референдума против въвеждането

...
Почти 22% от подписите на поддръжниците на референдума против въвеждането
Коментари Харесай

Над 132 000 фантоми в подписката на Възраждане за референдум срещу еврото

Почти 22% от подписите на поддръжниците на референдума срещу въвеждането на еврото в България се оказаха невалидни. Това са общо 132 383 подписа или всяко пето име в подписката е с погрешни и непълни данни, или няма изборни права.
Прочетете още
Въпреки това подписката на " Възраждане " е прескочила законовия лимит от 400 000 гласа, с който Народното събрание ще би трябвало да вземе решение дали той да се провежда.

Проверката на ГРАО на досиетата с 603 356 подписа  е показала огромен брой неточни записи - погрешни и непълни имена, ЕГН-та, както и данни на хора, които изобщо нямат място в подписка за референдум.

Близо 20 000 са имената на хора, които са се подписали повече от един път " за " референдума срещу еврото.

1382 души от листата са умряли, още над 1300 имена в подписката са на хора, които не са български поданици.

Това се вижда в протокола, който шефът на Групово дело " Гражданска регистрация и административно обслужване " Иван Гетов е внесъл в Народното събрание във връзка актуалната процедура.

На 7 юни ръководителят на Народно заседание Росен Желязков е разпределил предлагането за реализиране на референдум по четири комисии - водеща е Правната комисия.

Останалите три състава, които ще го прегледат, са Комисията за директното присъединение на жителите и взаимоотношението с гражданското общество; Комисията по бюджет и финанси; Комисията по въпросите на Европейски Съюз.

Засега няма публични позиции на партиите дали биха оспорили допустимостта на въпроса, само че условието е най-малко една пета от депутатите (48 души) да внесат такава тъжба. Право да сезират Конституционния съд имат и Министерският съвет, висшите касационен и административен съд и основният прокурор.

Конституционният съд би трябвало първо да се произнесе по допустимостта на настояването, а по-късно - всъщност. След окончателното изговаряне на съда президентът разполага с още един месец от обнародването на решението на Народното събрание да дефинира датата на референдума. Самото допитване може да се насрочи сред два и три месеца след датата на обявяване.

Снимка: Булевард България
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР