Почти 20 милиона домакинства в Германия живеят в жилища под

...
Почти 20 милиона домакинства в Германия живеят в жилища под
Коментари Харесай

Колко скъпо е да живееш под наем в Германия

Почти 20 милиона семейства в Германия живеят в жилища чартърен, за който те отделят приблизително по 28 % от приходите си. Най-тежко е ситуацията на семействата с ниски приходи и в огромните градове,.

През 2022 година немските семейства са давали над една четвърт от прихода си за - приблизително 27,8 на 100 от него. Още по-голяма тежест е той за семействата, сключили договорите си за наем след 2019 година - съвсем 30 на 100 от приходите им са отивали за месечния наем. Това сочат данните на Федералната статистическа работа на Германия за 2022 година.

" Особено за семействата с ниски приходи и в тежестта е трагична ", споделя шефът на Института за макроикономика и проучване на конюнктурата (IMK) Зебастиан Дулиен, представен от АРД. По думите му това е в същото време и знак, че разноските за жилище като част от общия приход на семействата са нарастнали още повече през последните години.

Най-скъпо е в огромните градове

Разходите за наем тежат най-вече на хората, които живеят сами и в огромен град: семействата, състоящи се от един член, са отделяли приблизително по 32,7 на 100 от прихода си за наема на жилището. В градовете с население до 20 хиляди души междинният наем е " изяждал " близо 26 % от месечния приход, излиза наяве още от статистиката.

Но най-тежко е ситуацията на семействата с ниски приходи - при тях делът на месечния наем надвишава приблизително 40 на 100 от приходите им. Това се отнася за повече от 3 милиона семейства в Германия (16% от тези, които живеят под наем).

Поскъпването се чака да продължи

На този декор шефът на IMK предизвестява, че поради поскъпналите строителни материали и повишаващите се лихви на ЕЦБ ще се задълбочава в. Силен напън върху пазара оказва също и войната, която Русия води против Украйна, защото тя в допълнение ускорява потребността от жилищна повърхност.

" В Германия през днешния ден живеят 1 милион души повече, в сравнение с бяха упованията от преди пандемията от ковид ", показва пред АРД Дулиен.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР