Почти 2 млн. души имат една доза COVID-ваксина, около 900

...
Почти 2 млн. души имат една доза COVID-ваксина, около 900
Коментари Харесай

Министър Кацаров: Медицинските лица трябва да се ваксинират |

Почти 2 млн. души имат една доза COVID-ваксина, към 900 000 са изцяло ваксинирани. От началото на имунизациите до момента България непроменяемо е на последно място.

Това каза за БНР служебният министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров.

Според него факторите, които въздействат върху имунизационния обсег, са културните, религиозните, етичните особености на другите народи, степента на начетеност и публичната уредба. 

" Това, което може би е общо за всички, които съумяха да извършат огромна имунизационна акция като Израел, е, че бяха обезпечени навреме ваксини и навреме беше обяснено на цялото население за какво е значимо да се имунизират хората. Те не позволиха да се сътвори вълна на предубеждения, мистичност и на опълчване на имунизационния развой, както се случи у нас ", уточни министър Кацаров и добави, че в някои страни има детайли на насила за някои категории работещи, упражнява се напън за имунизация.

Той също отбрани позицията, че медицинските лица и чиновниците в старческите домове би трябвало да се имунизират, защото работят с рисков контингент.

" Вие си спомняте, че в този злощастен проект за имунизации, признат предходната година, те трябваше да са имунизирани на 100% още януари-февруари – нито имаше ваксини, нито акция. Тогава не бяха имунизирани повече от 10-15% ", сподели Кацаров.

Според него удовлетворяващо е сравнително високото равнище на покритие на хората над 60-годишна възраст – над 60% са имунизирани с най-малко една доза.

Министърът повтори тезата, че единственият сполучлив метод за попречване на последващи епидемиологични талази е имунизацията.

Той заяви, че до края на седмицата ще бъдат изнесени данни за хората, които са се срещнали с вируса у нас:

" Реална статистика на преболедувалите имаме само за лежалите в болница. Надявам се до петък да можем да представим справедливи данни за най-малкия брой хора, които са се срещнали с вируса - това са записаните в системата с PCR или бърз тест, с тест за антитела. Разбира се, хората, които не попадат в системата, няма по какъв начин да бъдат включени, по тази причина споделям, че е 100% извадка на най-малкия брой срещнали се с вируса. "

Министърът разяснява и данните за странични реакции след имунизиране против ковид. По думите му няма нито един смъртен случай в резултат на имунизация, има единични случаи на тромбоза, при които не е открита връзка сред положението и имунизацията. Над 2000 са докладваните в Изпълнителната организация по медикаментите странични реакции, само че всички те са разказани като вероятен резултат от имунизацията в късите характерности и са преходни. 

Кацаров сподели още, че имунизацията върви с по-високи темпове в огромните градове, където по-голяма част от популацията е интензивно и достъпът да ваксини е по-лесен, въпреки да посочи, че в дребните обитаеми места се основава организация за работа на мобилни екипи.

Запитан за най-силния мотив в интерес на имунизациите, здравният министър посоче, че при близо 2 млн. с сложена най-малко една доза няма нито един смъртен случай, до момента в който при смъртните случаи от ковид страната е сложила международен връх:

" Леталитетът (смъртността) от COVID-19 у нас за умряли по отношение на заразени е 4%. Това значи, че на 100 души регистрирани като носители на вируса 4 са умряли. Това е доста по-висок процент, в сравнение с при грипа. "

Той още веднъж прикани хронично болните да се имунизират и добави, че нито една от имунизациите няма безусловно противопоказание за имунизация.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР