Почти 170 са заразените до момента от коронавирус жители на

...
Почти 170 са заразените до момента от коронавирус жители на
Коментари Харесай

Областният управител на Видин: Въпреки дезинфекциите в болница „Св. Петка“ се разпространяваше COVID-19

Почти 170 са инфектираните досега от ковид поданици на Видин, 44-ма са медици. Според статистиката, градът е рекордьор с най-вече заболели медицински лица. Местната болница е застрашена да спре работа, а регионалният шеф насочи тези дни зов за помощ от страната.
Всичко стартира в средата на април. Заразява се доктор от неврологичното поделение. След още позитивни проби на личния състав там, то стопира приема на пациенти. Следват инфектирани медици и от други отделения. Ресурсът е непълен, болничното заведение има потребност от личен състав.
"Особено медицински лица - върховен медицински личен състав, медицински лаборанти. ", афишира доктор Ивета Найденова, пълномощник на МБАЛ – Видин.
Дни по-късно пламва домът за остарели хора във видинското село Гара Орешец. Първият инфектиран оттова неотдавна е изписан точно от неврологичното поделение.
Само за дни, до момента в който инфектираните в Гара Орешец се усилват, вирусът влиза и в център за настаняване от фамилен вид във Видин, след това и в дом за остарели хора в Кула, където първият инфектиран също е бил на лекуване във видинската болница.
Местните управляващи са безапелационни, че огнището на разпространение на COVID-19 е регионалната болница.
Нараства броят на инфектираните медици, постанова се цялостна и незабавна стерилизация на лечебното заведение. С тази цел там влиза екип на Военномедицинска академия.
В доболничната помощ във Видин работят над 80 медици. На апелите да оказват помощ на сътрудниците си от болничното заведение, няма отзовали се.
На този декор единствено за последния месец, молби за овакантяване са подали 30 души от личния състав на видинската болница.
Според регионалния шеф Момчил Станков повода за разпространяването на болестта в болница „ Св. Петка “ не е била неналичието на защитни средства, тъй като „ нямаше огромен брой защитни средства, само че бяха задоволителни “.
Станков означи, че Видин се намира на две граници с натоварен трафик и това също, съгласно него, е спомогнало за разпространяването на ковид в региона.
„ Не можем да посочим с пръст кой е отговорен, случили са се нещата, в този момент въпросът е да ги парираме “, съобщи Станков.
„ Дезинфекцията в нашата болница не върви по този метод, по който би трябвало да бъде, тъй като с изключение на медицински личен състав и доста пациенти продължаваха да се заразяват “, разкри регионалният шеф.
Нещата се трансформират, откакто в болница „ Св. Петка “ е направена стерилизация от екип на ВМА с полк. доцент Андрей Галев.
„ За 72 часа имаме единствено една позитивна проба “, съобщи Станков.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР