Почти 16,7 млрд. лева са парите, изпратени от емигранти в

...
Почти 16,7 млрд. лева са парите, изпратени от емигранти в
Коментари Харесай

Над 16,5 млрд. лв. са изпратили емигранти в България за последните 10 г.

Почти 16,7 милиарда лв. са парите, изпратени от емигранти в България за последните 10 година Това демонстрират формалните данни на Българска народна банка, които засичат преводите през банки и профилираните компании.

Само за предходната година се чака да са над 1,7 милиарда лв.. Общата сума е задоволителна да се заплати външният държавен дълг на България, който е малко над 12 милиарда лв., демонстрират планове на „ 24 часа ”. Парите от емигранти през последните 3 година са повече от непознатите вложения и се равняват на 1,6% от брутния вътрешен артикул на страната, излиза наяве още от статистиката.

Данните на Българска народна банка демонстрират, че главната част от парите отиват за ползване, а не за икономисване. Челните позиции на страните, откъдето идват най-големите суми, се държат от Съединени американски щати, Испания, Гърция, Англия, Италия и Германия. Това демонстрират систематизирани данни на Българска народна банка за последните 10 години, предоставени по искане на „ 24 часа ”. В последните 3 години тази сума конкурира непознатите вложения и образува близо 1,6% от Брутният вътрешен продукт.

За 2017 година влезлите от чужбина у нас пари са били 1,69 милиарда лева, а за 2016 година - 1,66 милиарда - с 14 млн. лева повече от 2015 година

За последните три години данните в платежния баланс регистрират директни вложения надлежно 1,22 милиарда лева за 2017 година, 1,33 милиарда за 2016 година, за 2015 година са били 3,2 милиарда

Това значи, че от 2014 година насам емигрантите превеждат приблизително със 120- 320 млн. лева повече, като се изключи 2015-а, в сравнение с са вложенията в страната.

Челните позиции на страните, откъдето идват най-вече пари, държат Съединени американски щати, Испания, Гърция, Англия, Италия и Германия. (Виж картата.)

Рекорден като приходи към този момент е бил март 2016 година, когато у нас единствено за месец са влезнали 154 млн. лева

Обичайно пикът на емигрантските пари е в последните летни месеци и в края на годината, преди новогодишните и коледните празници.

Освен съпоставения с непознатите вложения анализаторите вършат още едно, което демонстрира, че парите на работещите българи в чужбина, заделяни за околните им в България, са съпоставими с добавената стойност, която генерира туризмът - 6 милиарда лева

Експертите обаче считат, че с огромна част от влезлите емигрантски пари се купуват задгранични артикули - основно бяла и черна техника, леки коли и други Което значи, че приходът от тези прехвърляния е относително дребен. В последните години обаче от ден на ден работещи на открито българи купуват парцели у нас.

Емигрантските преводи имат стабилизиращо въздействие върху домакинските бюджети, а оттова и върху макроикономиката, е бележката на специалистите от централната банка към данните от платежния баланс.

Финансисти пък ги дефинират като обезщетителен механизъм, който смекчава бедността, изключително в изостанали райони. Особеност на парите, превеждани от българи на околните им у нас, е, че те, за разлика от непознатите вложения, се характеризират с по-нисък междинен размер и огромен дял от преводите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР