Почти 13 хил. са били вчера заразените с коронавирус лекари

...
Почти 13 хил. са били вчера заразените с коронавирус лекари
Коментари Харесай

Защо хиляди испански лекари се заразяват с COVID-19

Почти 13 хиляди са били през вчерашния ден инфектираните с ковид лекари и други медицински чиновници в Испания - над 14% от тогавашния брой.

Данните към днешна дата ще са налични на следващия ден, само че наклонността е недвусмислена: с към една трета повече са в последните дни болните испански лекари и медицински личен състав, в сравнение с в Италия, макар че страната на Апенинския полуостров към момента регистрира повече инфектирани. Делът и в Испания е 14% (и бе към 10% преди седмица), в Италия - 8 на 100. Точно преди седмица имаше ден, в който инфектираните медици бяха 1490 души.

Защо се стигна дотук?

Тихите преносители

Сред санитарните служащи са някои от доста по-леките случаи, твърди Фернандо Симон, който оглавява центъра за съгласуваност при здравни изключителни обстановки и който също се оказа инфектиран с ковид. Аргументира думите си данните за % на постъпили в болница измежду инфектираните - едвам 8.8% при медицинския личен състав, съпоставени с 42% от общия брой доказани случаи в Испания (към момента на обява, три дни след коментара му, делът на приетите в болница се е нараснал до над 50%).

Това значи, че измежду случаите има асимптоматични, които е доста по-трудно да бъдат проследени. Това е в същото време и повода, когато медицински чиновник даде позитивна проба, всички сътрудници, които работят с него, биват тествани, споделя още Симон.

Липсата на защитни дрехи и аксесоари

Оскъдният брой защитни дрехи и аксесоари бе измежду факторите, които усилиха броя. Маските, ръкавиците, тестванията и защитното облекло са проблем в доста страни и Испания не е единствената, която не реши казуса със запасите още в самото начало на епидемията. Публикации и репортажи в испански малките екрани и интернационалните издания загатват случаи, в които маски и ръкавици се употребяват неведнъж поради този недостиг. За " Ню Йорк таймс " здравна сестра от Мадрид, изолирана след позитивна проба, изяснява, че няколко дни е работила без тях; раздавала маски единствено на пациенти със затруднено дишане или такива, които неотдавна са били в Италия. Лечебното заведение, където работи, наредило на личния състав да носи маски едвам в деня, когато тя към този момент имала температура.

Рязкото увеличение - по-плавно от преди, само че към момента с хиляди - на новите случаи в Испания обаче натоварва лекарите и останалия личен състав изключително в в отделенията, които одобряват пациенти с ковид, и излага незащитените или едва предпазените на доста контакти с тях. Трудно е да се реши казусът при толкоз високо търсене във всички наранени страни.

Препоръките към медицинския личен състав, който идва на адрес на пациент с ковид, бяха чиновниците да носят единствено маски (понякога лекарите стигат до издъхнали пациенти, чиито тела са мощно заразни), а рекомендациите на Световната здравна организация за работата на експертите по здравни гржи са разнообразни. Същото е личния състав в лечебните заведения, само че " би трябвало да оказваме помощ (на болните), не можем да я откажем ", споделя Виктория Веласко от Amyts, водещ профсъюз на експертите по здравни грижи, основан в Мадрид, представена от " Ел мундо " (друг съюз изяснява, че първоначално управляващите са препоръчвали маските да се използват единствено в лимитирани случаи). За този проблем приказват съюзите във всички самостоятелни области.

Областите не работят добре дружно

Натоварването върху докторите евентуално е обвързвано с още една причина, която въздейства непряко на рецесията. " Испания води 17 разнообразни борби против ковид ", написа през днешния ден " Ел паис ", имайки поради 17-те самостоятелни области в страната. Не се местят пациенти от по-засегнати лечебни заведения към по-малко наранени, нито личен състав от тези с по-малко натоварване пътува към тези с по-голямо.

Това може да е и образец за положителни практики, защото някои специалисти предписват да се лимитират пътуванията сред градовете и местенето на пациенти. Фактът, че всяка самостоятелна област работи сама, в същото време усилва натоварването върху медицинския личен състав в съответни области, в обитаеми места на испанските огнища като Мадрид и Каталуня, а натоварването излага личен състав на риск. Проблемът, изяснява изданието, е по-скоро бюрократичен - административни въпроси затрудняват всяко съдействие. Засега управляващите единствено " преглеждат " опцията да се облекчи работата на някои интензивни отделения с прекачване на пациенти към по-малко наранени обитаеми места.

 Доброволец оказва помощ за дезинфекцията на кола за спешна помощ в Мадрид. Много медицински служащи в Испания нямат такива костюми.
© Associated Press

Доброволец оказва помощ за дезинфекцията на кола за спешна помощ в Мадрид. Много медицински служащи в Испания нямат такива костюми.

Така да вземем за пример в Каталуня в интензивни отделения са постъпили 1512 пациенти по данни от понеделник, в Мадрид - 1460 души, а в идната самостоятелна област, Валенсия, са 336. В провинции на север като Астуриас и Кантабрия броят им е по няколко десетки. " Ню Йорк таймс " обаче разазва за една от най-големите лечебни заведения в Мадрид, " Ла пас ", където 426 души (или 6% от медицинския персонал) са в домашна изолираност поради признаци или позитивни проби; в болница в Игуалада в Каталуня това са създали една трета от 1000 чиновници (в болничното заведение към този момент всички са с маски).

Градовете и областите с претъпкани лечебни заведения в същото време не са единствено испански проблем - сред 10 и 15 на 100 от докторите и медицинския личен състав са инфектирани в региона на Бреша, втория по величина град в Ломбардия, където има десетки хиляди случаи.

Заразата е сварила лекарите неподготвени

При тестванията на първите контакти на пациенти от Ухан, пренесли вируса в Испания, също е имало пропуски. " Когато равехме първите проби на инфектирани в Ухан или други страни, предаващи болестта, евентуално вирусът към този момент е бил плъзнал измежду нас. Изостанахме и продължаваме да изоставаме от него ", счита Анхела Фернандес Пуенте от същия профсъюз.

Първите проби на медицински личен състав са от 12 март нататък и евентуално не всички, които са имали потребност, са били изследвани, защото резултатите не се знаят, преди да минат 9 дни.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1333)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР