Почти 100 неизвестни произведения на български автори със значителен принос

...
Почти 100 неизвестни произведения на български автори със значителен принос
Коментари Харесай

Защо знаем толкова малко за българските модернизъм и авангард, пита нова изложба

Почти 100 незнайни творби на български създатели със забележителен принос в региона на изкуството показва изложбата " Модернизъм и авангард. Българската вероятност ", която ще бъде открита през днешния ден в 19.00 часа в Галерия " Структура " . Те обгръщат най-вече интервала сред двете международни войни и са събрани в последните пет години от колекционера Николай Неделчев, оповестяват от галерията.

Чрез проявлението на непознати творби и едва известни имена изложбата слага въпроса, че в българската история на изкуството към момента има огромни бели петна, които би трябвало да бъдат запълнени и изследвани. Големият брой на изложените произведения и тяхното качество приказват, че това не може да е резултат от случайност.

Това дава опция за преосмисляне на предишното и разбирането му по нов метод. Изложбата слага под подозрение метода, по който се възприема българското изкуство след Освобождението. А откриването на непознати творби демонстрира, че написването на историята на изкуството е в развой и всичко, което се знае до този миг предстои на проверка.

Изложбата се занимава с това какъв е характерът на българския модернизъм, каква е ориста на художниците, къде са техните творби и за какво те не са включени в експозициите на музеите и галериите. И защото развиването на модернизма визира цялостното развиване на изкуството в България, това са въпроси, които са значими освен за историята на изкуството. Тези творби хвърлят светлина върху разпространението на авангардните придвижвания в страната, както и за непознатите въздействия върху българските художници.

 Жорж Папазов -
© Галерия "Структура "

Жорж Папазов - " Портрет на Гео Милев "

За Николай Неделчев събирането на тази сбирка е идея, която ще помогне за по-доброто схващане на процесите в българското изкуство от началото на ХХ век до през днешния ден.

Изложбата може да бъде прегледана до 27 юли.

В нея са включени творби на художниците: Иван Абрашев, Николай Абрашев, Анна Балсамаджева, Никола Благоев, Иван Бояджиев, Николай Дюлгеров, Борис Елисеев, Александър Жендов, Христо Каварналиев, Мирчо Качулев, Кирил Кръстев, Крум Кюлявков, Ламар, Кирил Маричков, Макс Мецгер, Гео Милев, Иван Милев, Иван Ненов, Жорж Папазов, Иван Пенков, Георги Попов – Джон, Боян Райнов, Николай Райнов, Стоян Райнов, Анна-Люля Симидова-Праун, Сирак Скитник, Харалампи Тачев, Дечко Узунов, Мара Учкунова-Аубьок.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР