Почти 10 000 смъртни случая от коронавирус бяха регистрирани през

...
Почти 10 000 смъртни случая от коронавирус бяха регистрирани през
Коментари Харесай

СЗО отчете 10 000 смъртни случая от COVID-19: Завръща ли се коронавирусът?

Почти 10 000 смъртни случая от ковид бяха регистрирани през декември, оповестява в. „ Вашингтон Поуст “, цитирайки генералният шеф на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус. Според изданието приемът в лечебни заведения и интензивни отделения се усилва.

„ Въпреки че COVID-19 към този момент не е световна пандемия, изискваща избрани ограничения, вирусът към момента циркулира, трансформира се и продължава да убива хора “, сподели Тедрос Аданом Гебрейесус на конференция в Женева.

Маските за лице стават наложителни в лечебните заведения, здравните центрове и аптеките в Испания

Има 42% нарастване на хоспитализациите и 62% нарастване на приема в интензивните отделения по отношение на предходния месец. Тенденциите се основават на данни, докладвани на СЗО от към 50 страни, най-вече от Европа и Америка. Генералният шеф на СЗО обаче отбелязва, че това не е цялостната картина.

„ Сигурно е, че има нараствания и в други страни, които не се регистрират “, сподели още той. СЗО заяви преди дни, че Русия рапортува най-вече случаи, само че акцентира, че „ доста страни са понижили или спрели да рапортуват наличните данни, което е част от казуса “.

В аптеките има взрив на търсенето на медикаменти

„ Вариантът JN.1 в този момент е най-често срещан в международен мащаб “, сподели още Тедрос Аданом Гебрейесус. Според него новият преобладаващ вариант наподобява е доста по-умел от предходните и заразява даже тези, които са имунизирани или към този момент са преболедували COVID-19.

„ Въпреки че 10 000 смъртни случая на месец са доста по-малко от пика на пандемията, това равнище на предотвратима гибел не е задоволително “, безапелационен е генералният шеф на СЗО, като прикани всички държавни управления да продължат, да следят и рапортуват случаите на инфектирани и умряли хора.

Очаква се неговият пик да бъде в края януари или началото на февруари

Справка на btvnovinite.bg демонстрира, че в международната база данни смъртните случаи от COVID-19 са нула, а новите случаи на инфектирани в международен мащаб са едвам 1733 за 11 януари. Подадените от България данни през вчерашния ден са за 132 заболели лица и за двама умряли.

Като цяло формалната статистика за страната от последната седмица демонстрира, че инфектираните с ковид понижават. Родните здравни специалисти обаче имат други наблюдения – за надалеч по-сериозна заболеваемост и смъртност.

В кои градове има най-вече случаи на грип и на ковид?

„ Ситуацията с регистрирането и отчитането на случаите на COVID-19 се разми – от мощно рестриктивни ограничения се стигна до тотално неглижиране. При нас идват единствено тежките случай, които имат потребност от болнично лекуване, по тази причина е мъчно да кажа какъв брой тъкмо са били болните в края на предходната година. Но несъмнено имаше завишаване на случвайте. Лично на мен ми се обадиха най-малко 50 души, да ме питат за терапия “, споделя наблюденията си доктор Александър Колевски, завеждащ Централна лаборатория по микробиология в Александровска болница.

„ През есента фактически имаше увеличение на случаите на COVID-19, въпреки да не се говореше доста за това. Цифрите обаче са смешно занижени – било то тъй като хората не се изследват за заразяване с ковид, бито то тъй като не се подават данни от всички лаборатории. В момента бройките са идентични при COVID-19 и грип, като тук желая да подчертая, че има доста нерегистрирани случаи на заразяване с ковид “, разяснява тематиката и проф. Тодор Кантарджиев.

Мониторинг на отпадните води също демонстрира, че сега броят на инфектираните с вируса е по-висок след като и да е било

Що се отнася до смъртността, той е безапелационен, че у нас тя е изтеглена в посока към съдово-мозъчната гибел и инфаркти. Характерното за COVID-19 е, че води до съсирване на кръвта, а от там до увеличение на случаите на инсулти и инфаркти.

„ Тази година, изключително в Северното полукълбо, виждаме тясна циркулация на доста разнообразни типове патогени – грип, риновирус и бактерии като микоплазмена пневмония “, изяснява Мария Ван Керхов, механически началник в СЗО за COVID-19.

Здравният министър даде обещание страната ни да има Национална детска болница до две години

Както специалистите на СЗО, по този начин и родните лекари приканват хората да вземат защитни ограничения – в това число тестване, имунизиране, носене на маски и обезпечаване на добра вентилация на затворените пространства, тъй като новият вид на ковид JN.1 се популяризира доста бързо.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР