Почивните бази и станции на властта са тъмна Индия –

...
Почивните бази и станции на властта са тъмна Индия –
Коментари Харесай

Безобразие! Чиновниците ни почиват на морето за 5 лева на ден! Приватизация!

Почивните бази и станции на властта са тъмна Индия – не се знае кой лапа и пие в тях, само че сметката я плащаме всички ние. Необходима е незабавна тяхна приватизация!
7 лева и 50 стотинки на вечер в дейния морски туристически сезон е цената на нощувка на чиновник от Министерство на вътрешните работи в комплекса на ведомството – “Лазур” в Несебър. И в другите бази на Министерство на вътрешните работи цените са сходни. В друго ведомство – това на районното развиване цените са още по-ниски – единствено петарка на човек!

Има и по-високи цени. Например може да почивате в стая с аспект към морето в комплекса АДИС – “Холидей ин” край “Ривиерата” във Варна за 52 лева – с включен в цената цялостен интернат, Данък добавена стойност, туристическа такса, паркинг място. На върха по скъпотия е резиденция “Евсиновград” – 180 лева Обаче в дейния сезон тя е резервирана за най-висшите представители на най-висшите управляващи у нас, а както знаем, за част от тях почивката е изцяло безвъзмездна, в случай че ще цената да е и 10 000 лева на нощ.

Разбира се, почивките в по-луксозните станции на властта ще са вероятни на такива цени единствено в случай че сте чиновник на съответното Министерство на вътрешните работи – вътрешно или външно, или в случай че се уредите като външен екскурзиант, тъй като имате собствен човек в администрацията.

Тези и други обстоятелства са маркирани в отчета на експертна група на Световната банка по план, финансиран от Европейски Съюз. Той преглежда активността на 160 такива обекти със обществени и/или представителни функционалности.

Няма да представям целия отчет (186 стр.). Но ще отбележа, че съгласно него загубите от оперативната активност на базите на властта са 22 милиона лв. годишно. Ще отбележа, че специалистите са нямали достъп до значима част от нужната им информация.

Ще подчертавам на маркираното в отчета: “10. Обектите с представителни и обществени функционалности на централната администрация не са длъжни да изготвят подробни доклади на разноските и регистрират единствено оперативния си остатък или генерираните загуби.”

Аууу! Явно тези обекти не са в България, а в някаква “Марсиания”, щом за тях освен българските закони и счетоводни правила, само че и общоприетите в света не важат.

Факт! Все отново всеки подобен Доклад е и компромис с властта, по тази причина не в главния текст, а на стр. 22 под линия е записано, че (цитат): “Обектите, които не са търговски сдружения не са длъжни да ползват общоприетите счетоводни правила на туристическия бранш, а счетоводни процедури, които водят до изкривена картина на тяхното финансово осъществяване.” И тъй наречените, и така нататък, и така нататък

Пародоксът е, че в изискванията на нещо като полудив капитализъм у нас за избрани категории чиновници продължава да съществува социализмът. И въпреки че отчетът установи ( още веднъж под линия), че “почивните станции са принадлежности за използване на марксисткото трудово законодателство”, той не отива по-нататък от тази записка.

Затова аз не споделям философията му. В изискванията на капитализъм – па бил той даже и скандинавска социалдемокрация, властта НЯМА МЯСТО В ТУРИСТИЧЕСКАТА ИНДУСТРИЯ! ВЪОБЩЕ НЯМА! НИКАКВО! Иначе си имаме социализъм, само че за избраници в изискванията на капитализъм. А известно казано – тази държавна политика с тези почивни бази е тарикатлък на гърба на всички нас!

Единствената свястна рекомендация, която обаче липса в Доклада, е НЕЗАБАВНО ДА съдебна експертиза ПРИВАТИЗИРАТ ТЕЗИ ПОЧИВНИ СТАНЦИИ, В КОИТО НЕ съдебна експертиза ЗНАЕ КОЙ ПИЕ, НО МУ ПЛАЩА ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО. И в предписание на властта да останат единствено няколкото представителни обекти!

Изненадан съм, че екипът на Световната банка не е предложил това даже в някоя записка най-отдолу, под линия на някоя от страниците на четивото. Явно натискът върху него е бил огромен, да не кажа жесток.

Григор Лилов, Facebook

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР