Почивките на 150 хил. българи са пред провал заради потенциалния

...
Почивките на 150 хил. българи са пред провал заради потенциалния
Коментари Харесай

Хиляди българи изгарят с почивката си в Гърция

Почивките на 150 хиляди българи са пред неуспех поради евентуалния банкрут на гръцкия туроператор „ Музенидис Травъл “, сочат данни на Обединение „ Бъщете за туризма “ (ОБТ). Яснота кой ще връща парите на нашенци, потърпевши от отменянето на пътуванията, към момента няма. През туристическия оператор минават най-малко 70 на 100 от резервациите на наши туристи за отмора в южната ни съседка.

Зам.-председателят на Българската асоциация на туристическите организации (БАТА) проф. Георги Рачев разяснява пред „ Монитор, че в гилдията са били наясно с проблемите на компанията още през предходната година, разпространението им обаче е щяло да ги изпрати „ под ударите на закона “ за нелоялна конкуренция.

„ Колеги се оплакват, че няма с кого да контактуват от „ Музенидис “ и не знаят какво да вършат с групите, които потеглят през уикенда – не знаят дали хотелът ще ги одобри, тъй като е допустимо да не му е платено. “, разяснява той, като добави, че информацията, че туроператорът няма да приема резервации в идващите два месеца, към момента е неофициална.

Председателят на ОБТ Павлина Илиева пък акцентира, че всекидневно получават сигнали, че хотели в Гърция отхвърлят да одобряват българи с резервации, направени през „ Музенидис “.

Рачев бе безапелационен, че евентуалното оповестяване на неплатежоспособност от компанията няма да повтори банкрута на Томас Кук, тъй като с него са работили главно туроператори, а при случая с гръцкия туроператор пострадали ще бъдат само потребителите.

Относно връщането на авансово заплатени суми за ваканции в южната ни съседка, той разясни, че компанията би трябвало да разполага с Гаранционен фонд или застраховка „ Отговорност на туроператора “. Поради тази причина е от първостепенно значение е да се ревизира с кого е подписан контракт – компанията в Гърция или българския й клон. Според шефа на клона на компанията у нас Теодор Севастидис сдружението има застраховка " Отговорност на туроператора " с покритие едвам 70 хиляди лева,тъй като никой осигурител не е изискал да застрахова за нормалната сума от 250 хиляди лева.

Въпреки терзанията на браншовиците, служебният министър на туризма Стела Балтова увери, че не се приказва за банкрут на „ Музенидис травъл “.

„ Всички българи, които сега са в Гърция с този оператор, ще си довършат почивката и няма да имат проблем ", заключи тя пред БНР.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР