Почивка в Крим: не можете да откажете да отидете. Цариград

...
Почивка в Крим: не можете да откажете да отидете. Цариград
Коментари Харесай

Почивката в Крим под въпрос: Пет причини да я откажете или да отидете?

Почивка в Крим: не можете да откажете да отидете. " Цариград " ТВ разбра къде да сложи запетая в този курортен сезон. Започна ваканционният интервал и мнозина към този момент стягат куфарите. Но обичаното на мнозина пътешестване до Крим тази година е под въпрос. Тревожната обстановка със зачестилите офанзиви с дронове ни кара да се замислим. Колко безвредно е в този момент, къде можете да ловите риба и да плувате и къде не, прочетете в материала на " Първи съветски ".

Целият свят знае, че съветските туристи не се опасяват от наводнения, цунами, вулканични изригвания или други естествени бедствия. Ако билетът е запазен и заплатен, руснакът няма да го откаже. В случая с Крим важи същото предписание.

Влаковете от Москва и Санкт Петербург до полуострова при започване на юни са цялостни до краен лимит. И през туристическия сезон ще бъде изцяло проблематично да си купите на ниска цена билет.

Освен това туристите вървят с кола - по Кримския мост. Предимно от прилежащи райони: Ростовска и Волгоградска област, Краснодарски край, Ставрополски край.

Има клюки за негласна заповед към момента да не се изпращат детски групи в Крим. Въпреки това, на 1 юни ръководителят на републиката Сергей Аксьонов разгласи, че са подготвени да окажат помощ на Белгородска област и да вземат до хиляда деца от регионите Шебекински и Грайворонски, които са потърпевши от обстрела, за отмора.

" Ако имаме свободни места, тогава ще предложим на жителите на Белгород да изпратят спомагателен брой деца в Крим ", сподели той.

Тоест допуска се, че към този момент няма свободни места в курортите.

По-малко туристи - по-евтина отмора

Каква е настоящата обстановка в Крим и какво мислят локалните поданици за идния сезон, за " Цариград " описа ръководителят на туристическата и екскурзионна организация Laros в град Саки (западното крайбрежие на Крим) Лариса Волосина.

" Настроението в Крим постоянно е обвързвано с очакване в навечерието на сезона. Очакваме посетители, без значение от настоящата обстановка, политическата обстановка, времето или нещо друго ", акцентира Волосина.

" Майските празници са лакмус, който демонстрира какъв ще е сезонът. Явно няма да е елементарно. Затова ще ценим и ценим всеки посетител ", акцентира тя.

Значително по-малко са туристите в Крим. Броят на молбите по отношение на предходната година е намалял с една трета. Но тези данни са към началото на юни. До пика на сезона през юли и август туристическият поток може да се усили доста. Поне кримчаните се надяват на това.

" Тази година е преференциално да отидете в Крим! Поради обстоятелството, че търсенето на настаняване и услуги понижа, цените също паднаха, изключително при промоциите за ранно записване. Средно с 30-40% в скъпите хотели и с 10-20% в бюджетните къщи за посетители ", сподели събеседникът на " Първи съветски ".

В същото време южното крайбрежие на Крим леко поевтиня, само че западното крайбрежие - много доста. На места цените останаха на равнището от предходната година, само че несъмнено не се повишиха.

Западно крайбрежие - лимитирано

Източното и южното крайбрежие на полуострова (Керч, Феодосия, Судак, Алуща, Ялта) са изключително известни тази година заради близостта им до Кримския мост. Що се отнася до западното крайбрежие (Севастопол, Балаклава, Саки, Новофедоровка, Евпатория), най-преданите кримски туристи идват и тук.

В средата на май почиващите бяха предизвестени за значими ограничавания. Забранено е излизането в морето с плаващи съдове от Балаклава до полуостров Тарханкут и по-нататък по Каркинитския залив до границата с Украйна. Този сезон няма да има лов на риба или разходки с лодка. Но можете да плувате и да вършиме слънчеви бани на плажовете.

Забраната за достъп до морето на плаващи съдове не важи за източното крайбрежие - от Балаклава до Кримския мост. Също по този начин туристите ще имат достъп до всички сходни занимания на Азовско море в Крим: Щелкино, Казантип, плажовете на генерала.

С трен или кола

Що се отнася до транспортната досегаемост, този сезон е намалял потокът от независими туристи. Това са тези, които идват в Крим с кола. Ако по-рано потенциалът на Кримския мост беше към 60 хиляди автомобила дневно, в този момент е на половина. И защото трафикът понижа, стана по-лесно да се стигне с кола.

Но търсенето на железопътни билети остава на същото равнище. Превозвачът взе поради грешките от предишния сезон и добави влакове.

Вярно е, че за някои влакове, заради огромни поправки на коловози, датата на продажба беше понижена от 90 на 45 дни и това беше отразено в заявките.

Повечето поданици на европейската част на Русия са привикнали да възнамеряват и заплащат лятната почивка авансово, три до пет месеца авансово. А в този момент хората нямат такава опция - продажбата на билети за някои влакове се отваря единствено 45 дни преди заминаването.

В резултат на това почиващите би трябвало да възнамеряват пътешестване до Крим за месец и половина. И това също се отразява отрицателно на туристическия поток.

Какво споделят управляващите

Руското държавно управление възнамерява да отпусне 2,7 милиарда рубли за поддръжка на туристическата промишленост в Крим. Средствата от аварийния фонд ще бъдат разпределени на 3,5 хиляди организации и самостоятелни бизнесмени - те ще получат еднократни заплащания в размер на четири минимални работни заплати за всеки чиновник.

Такава мярка беше в действие и предходната година, само че тогава бяха отпуснати по две минимални работни заплати на човек. Помощта се оказа ефикасна: 2300 кримски компании с общ личен състав над 27 000 души резервираха екипите си и продължиха да работят през новия сезон.

Към края на май е подготвена цялата инфраструктура. Така споделиха републиканските управляващи. Посоченото време за изчакване при овакантяване на полуострова е към 15 минути, при влизане от Краснодарския край - до 25 минути.

Процедурата за инспекция е рационализирана: управляващите увериха, че няма опасности от опашки. В пиковия сезон обаче по моста ще минават четири пъти повече коли, в сравнение с в този момент. Така че за всеки случай би трябвало да отделите в допълнение време на пътя.

80 рубли за кг ягоди

Защо туристите към момента вземат решение да пътуват до полуострова, Царград описа 45-годишната Людмила Косякова от Ростов на Дон. Заедно с приятелите си тя отива в Новофедоровка.

Припомняме, че точно в това село на западния бряг на Крим се намира военно летище, което пострада от детонации през август предходната година.

" Планирахме пътешестване до Крим и не имаме намерение да го отхвърляме ", безапелационна е тя.

" Обади се на домакинята на къщата за посетители, където идвахме доста години поред. Обстановката там е спокойна. Цените са страхотни: тройна квартира с всички улеснения е 2400 рубли дневно. Ягодите на пазара - 80 рубли за кг. И близостта до военната база не плаши, по някакъв метод даже успокоява - в този случай бранителите са наоколо ", споделя ростовчанката.

Не е ли рисково?

Ръководителят на Крим Сергей Аксьонов приказва почтено за ограниченията за сигурност, които се вземат и какъв брой висока е опасността от бойкот на полуострова.

Той сподели, че се вземат повече от задоволителни ограничения, системата работи безпрепятствено, органите на реда взаимодействат между тях. За идентифициране на закани работи необятен набор от механически средства. Но…

" Никой не може да даде 100% гаранция. Но това, че се прави всичко допустимо за отбрана на жителите, е 100 % ", сподели още водачът.

" Някои от техническите аспекти се извършват сега. Уверени сме, че това ще понижи равнището на рисковете във връзка с саботажни офанзиви в транспортни и инфраструктурни обекти ", сподели той.

" Опитът, който получаваме постоянно, е добър за нас. Ние прилагаме всичко това на място, тъй че броят на сходни произшествия с присъединяване на диверсанти бързо ще понижава ", акцентира Аксьонов.

Освен това Крим към този момент има опит в евакуирането на туристи при положение на неотложност. Когато стана бойкот на Кримския мост през октомври 2022 година, извеждането на хората от полуострова беше навреме проведено. Много от тях даже не прекъснаха почивката си, а изчакаха плануваната дата за тръгване.

И Крим, несъмнено, чака посетители назад. За новия сезон западното крайбрежие изключително се опита да се преобрази. Там стартира пълномащабно създаване на нови плажове и диги, появиха се интерактивни екскурзии до мандри и винарни, съвременни и екологични уреди за настаняване - глемпинги.

Пет аргументи да дойдете в Крим този сезон, без значение какво:

- плувайте в чистото море и дишайте чист въздух;

- намерете развлечение по ваш усет (гмуркане, скачане, екскурзии);

- пробвайте локалната кухня (плодове, зеленчуци, риба, морски блага, сирена, вина);

- правете неповторими снимки;

- отпуснете се без напора от туристи.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР