Почивка на море или на планина, но не в хотел,

...
Почивка на море или на планина, но не в хотел,
Коментари Харесай

Изискванията към къщите за гости се променят

Почивка на море или на планина, само че не в хотел, а в къща за посетители, където се чувстваш съвсем като вкъщи. Това лято българи и чужденци всеобщо преоткриват дребните наслади на живота, измежду зеленина и успокоение на крачка настрана от пренаселените туристически центрове. Търсенето на този тип настаняване се е нараснало, макар растежа на цените.

Тенденцията е да се отдават цели къщи или вили чартърен.  Ако примерно две фамилии или група другари наемат парцела, им излиза доста преференциално.  Средната цена за настаняване в къща за посетители сега се движи някъде към 30-32 лева на човек , сочи изследване на водещата платформа за селски туризъм и къщи за посетители в България bgvacancia.com.

Хит това лято са къщите за посетители в дребните обитаеми места, на няколко километра от морския бряг.  Но се оказва, че дружно с цените на нощувките, се покачват и условията на екскурзианта , което пък води до увеличаване на конкуренцията и възстановяване на услугите в сектора:

„ Допреди 10 и повече години къщите за посетители у нас се възприемаха като места, където да си наемеш стая, да пренощуваш и да продължиш разходката си нанякъде.
Рядко тези къщи се наемаха за дълго
време и хората в множеството случаи нямаха кой знае какви упования към тях “, споделя Велизар Гоцев от онлайн платформата за селски туризъм и къщи за посетители в България.

Къщите за посетители бяха свързани с това домакините да ви посрещнат, да си поприказвате вечерта, а на сутринта да имате някаква закуска  или да наберат нещо от градината, с което да ви нагостят

В последно време обаче, хората доста повече се ориентират към къщите, които се отдават чартърен независимо.

Както се споделя:  „ човек да си наеме дом отвън дома “. А условията са тези парцели да дават всички улеснения.

И колкото повече екстри, толкоз по-добре. “

Задължителна екстра, която интензивно се търси през летния сезон, е съществуването на открит басейн в двора .

Според изследването на профилирания уебсайт обаче, не повече от 30% от къщите за посетители на българския пазар разполагат с подобен и едвам 5% от тях имат вътрешен басейн,

с който да притеглят клиенти и през студените месеци.

Друго доста значимо изискване е да има кухня за независимо подготвяне на храна а също и барбекю. 

И още – в случай че пътуват фамилии с дребни деца, детският ъгъл е доста търсено улеснение, твърди Велизар Гоцев.
Фитнес залата, джакузито или сауната
не са определящи в избора на къща за посетители, само че съществуването им може да натежи на везните. До този миг обаче, едвам към 20% от къщите оферират най-малко една от въпросните услуги.

Разбира се,  климатикът и бързият интернет от дълго време не се смятат за екстри.  Най-малко са къщите за посетители в Странджа планина, както и по поречието на Дунав– райони,

които са към момента подценени от всеобщия туризъм, сочи изследването.
А къде откриваме най-голямата им централизация?
„ Най-голяма централизация несъмнено има в региона на Еленския Балкан (в град Елена и наоколо) и в Централния Балкан – там, където са градовете Априлци,
Троян и други сходни обитаеми места.
Хубаво да се спомене също, че такива къщи доста постоянно се наемат от хора с домашни любимци. И към този момент има притежатели,

които са оформили особено кътче в своя двор – или къщурка за кученце или заграждение, където животното може да си стои умерено.

Така гостите могат да вземат домашния си любим с тях и да не мислят къде да го оставят до момента в който са на отмора “ – споделя в умозаключение Велизар Гоцев.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР