Почитайки Свети Йоан Кръстител, наричан още Предтеча, като най-велик от

...
Почитайки Свети Йоан Кръстител, наричан още Предтеча, като най-велик от
Коментари Харесай

Ивановден е! 59 чудни имена черпят днес, ето какви са обичаите

Почитайки Свети Йоан Кръстител, именуван още Предтеча, като най-велик от пророците, Църквата посвещава на неговата памет няколко дни в годината. Тя тържествено чества рождението на Предвестника на Спасителя на 24 юни; популяризира го на другия ден след празника Богоявление - на 7 януари, а на 29 август възпоменава неговата гибел.
Когато станал на 30 години, Йоан Предтеча се явил сред юдеите, с цел да ги подготви да одобряват Месията – Христа. Възвестявайки им явяването на Спасителя и приближаването на Царството Божие, Йоан ги убеждавал да се подготвят за тая велика наслада посредством покаяния за греховете си и изправяне на живота си. Много хора идвали при Йоан и приемали от него кръщението. Някои от тях по този начин го почитали, че мислели да виждат в него Самия предстоящ Месия – Христос.
След кръщението на Иисус Христос, Йоан продължавал да учи народа и кръщавал идващите при него, като свидетелствал за Христа, че Той е Син Божи, слязъл от небето. "Той би трябвало да пораства – казвал Йоан, - пък аз да се умалявам. Който иде от горната страна, Той е над всички ".
Като проповядвал смирение и изобличавал беззаконията и пороците, Йоан не се боял да приказва и срещу мощните на деня. Цар Ирод, наследник на остарелия Ирод, който избил витлеемските младенци, се развел с жена си и се оженил за Иродиада, жена на брат му Филип. И тъй като това се е забранявало от Мойсеевия закон, Йоан споделил на царя: "Не ти наподобява да имаш дамата на брата си! "(Маркл, 6:17-18) Особено се гневяла срещу светеца Иродиада и мощно желаела гибелта му, само че не могла да го умъртви, тъй като самият Ирод пазел Йоан. Той го почитали като правоверен и свят мъж, преди го слушал на драго сърце и от смирение към него вършел доста положителни каузи, и по тази причина се страхувал да го съобщи на гибел. Но Ирод се боял не толкоз от Бога, колкото от хората, както споделя евангелист Матей: "И искаше да го убие, но се боеше от народа, тъй като го имаха за оракул " (Мат. 14:5). Той се страхувал хората да не стартират протест срещу него и не се осмелявал да съобщи намерено на гибел пророка и Кръстителя Господен, който всички обичали и почитали, а го държал в тюрма, с цел да затвори незамлъкващите уста на своя разобличител.
Скоро след затварянето на Йоан, Ирод чествал рождения си ден. Той събрал всички свои доближени, и устроил огромно угощение. На него дъщерята на Иродиада играла и с танца си възхитила Ирод. Подучена от жестоката си майка, тя поискала от него главата на Иоан и получила желаното, тъй като Ирод се заклел, че ще й даде всичко каквото изиска. Той нарушил клетвата си,забравл за страха си, заради който до тогава не се решавал да умъртви Иоан, не запомнил даже и за светия му живот и незабавно пратил палача в тъмницата, заповядал му да отсече главата на Кръстителя и да я донесе на ястие. (Марк. 6:21.).
В националните традиции денят се назовава Ивановден, а още и Женски водици, и е третият ден от поредност водни обреди, които по начало са доста сходни. Първият е на "Попова Коледа ", вторият е на Йордановден - именуван още Мъжки водици.
На Женски водици наложително се къпят сгодените моми, булките. Булката се къпела в девера или кума си, като го дарявала с забрадка и чорапи. Разбира се, наложително се къпят също имениците и децата за здраве. Явно преди време къпането не се е приемало за прелестно нещо, защото по бит можело да се откупиш с пари, с цел да не те къпят. На места се от "водичарки " се прави ритуалът "Водици ", наподобяващ този на "совойниците " на Зимния Кръстовден, само че без освещаването на водата.
По традиция, Ивановден се счита и за ден младото семейство, което е минало под венчилото през миналата година.
В българските традиции Ивановден е ден за побратимяване и кумство. Момчетата, които желаят да се побратимят, вървят в домовете си, с цел да получат благословия от майката на другия. Тя ги посреща с китка бръшлян и чемшир, завързана с червен конец, и ги подарява с златна паричка - да е безконечна дружбата им.
Трапезата на Ивановден не се раздига до другата заран. Смята, се че в случай че си именик и не ти дойдат посетители е неприятна прокоба. Характерно е приготвянето на варено жито, ястия с булгур, фасул, ошав, печени ребърца, свинска пача, пиле с ориз, заек, свинско с кисело зеле, суджук, баница или питка.
Имен ден имат: Иван, Иванка, Ивайло, Ивайла, Ивелин, Ивелина, Иванина, Иво, Ива, Йоан, Калоян, Жан, Ян, Яна, Янко и производните им.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР