Почитателите на италианската кухня ще ви кажат, че лоша пица

...
Почитателите на италианската кухня ще ви кажат, че лоша пица
Коментари Харесай

Да, идеална пица съществува

Почитателите на италианската кухня ще ви кажат, че неприятна пица няма. Според нас обаче някои са много по-добри от други. Всъщност - и съгласно учени, които са извели формулата за съвършената домашна пица.

Двама физици - Андреас Глац от университета на Северен Илинойс и Андрей Варламов от университета " Тор Вергата " в Рим, посетили доста италиански пицарии и разговаряли с майстори пицари. В резултат съумели да стигнат до термодинамична формула за идеалната домашна пица, която може да съперничи на изпечената в пещ, написа The Daily Mail.

Оказва се, че тайната е в температурата и продължителността на печене. Във фурната температурата би трябвало да е 232 градуса и печенето да продължи 170 секунди.

Учените изследвали термодинамиката на пещите на дърва и открили, че идеално хрупкавата коричка с мека разтопена плънка се обезпечава от проводимостта, конвекцията и излъчването в пещта.

Температурата в пещите доближава до 330 градуса Целзий, като пиците се пекат две минути. Тя обаче е непостижима в домашни условия, по тази причина физиците са я понижили и нараснали продължителността на изпичане.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР