Почитатели на култа към Слънцето и ритуалите на древните траки

...
Почитатели на култа към Слънцето и ритуалите на древните траки
Коментари Харесай

Брезово почита Слънцето с ритуали на древните траки

Почитатели на култа към Слънцето и ритуалите на античните траки се събират тази неделя в местността Люляковото светилище до Слънчевата стела в Средна гора. Между селата Свежен и Бабек, където преди 3000 години са се правили обредите ще бъде празнуван най-дългият ден в неделята. Празникът стартира в 10.30 часа.

Символично на този ден се възражда култът към Слънцето. Небесното величие ще бъде празнувано с възлияния на вино и мляко. В светилището на траките ще бъдат поднесени блага на боговете - мед, мляко, ритуален самун и цветя. Ритуалът ще бъде пресъздаден от девойки и младежи, облечени в бели плебеи те ще поднесат своите блага на тракийските божества.

Ученици и учители от Професионална гимназия „ Златю Бояджиев “ в Брезово ще показват кулинарна галерия „ Традиционни тракийски гозби “. Училището има богат опит с изследването на предписания от тракийската кухня. От приготвените ястия ще могат да опитат и присъстващите на празника.

„ Празникът на Слънцето в най-дългия ден на годината “ се провежда за десета поредна година от Община Брезово, тракийското общество „ Траскейа “ и със съдействието на проф. дин Валерия Фол. Той се посещава от доста хора от района. За него идват и туристи от Пловдив и страната. А община Брезово ще обезпечи превоз за всички, които желаят да видят ритуала на античните траки.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР