Почит пред саможертвата на единствения и недостижим Апостол на българската

...
Почит пред саможертвата на единствения и недостижим Апостол на българската
Коментари Харесай

Мездра почете паметта на Васил Левски

Почит пред саможертвата на единствения и неосъществим Апостол на българската независимост бе отдадена от възпитаници, жители и общественици на Мездра. На 19 февруари е „ погубен Левски, само че не може да бъде погубен духът на свободата “, съобщи кметът на общината инж. Генади Събков и произнесе слово за личността и делото на Васил Левски.
„ Как ли се е чувствал революционерът, поведен към съд и крах, ясно усещащ, че ще бъде принесен в жертва за народа си върху кървавия олтар на Отечеството?
Всеизвестно е изречението от тефтерчето на Левски: Народе????. Учените и до през днешния ден се пробват да разтълкуват този стон, тази изненада на огромния ни бунтовник, изразени единствено с 6 букви и 4 въпросителни знака…
На днешния ден ние си спомняме за трагичната орис на героя, показваме своята респект, прекланяме се пред светлия му облик и още по-ясно осъзнаваме неговата недостъпност. Припомняме си снежната му Голгота и разбираме за какво народът го слага паралелно със светците на националния ни иконостас – с цел да бъде безконечна паметта му и безсмъртни заветите му! “
Ученици от III а клас на ОУ „ Христо Ботев “ – Мездра, с класен началник Клавдия Добрева, извършиха поетично комбинация в памет на героя.
Четвъртокласници от същото учебно заведение с класен началник Лилия Христова, рецитираха стихове за Апостола.
В стратегия на възпоменанието бе включена и вокална група „ Детски свят “, с началник Анета Петкова с песните „ Ясен Месец “ и „ Песен за Апостола “.
С рухване на колене и минута безмълвие присъстващите преклониха глави пред подвига на героя, отдавайки респект на достойния наследник на България Васил Левски.
Пред паметника бяха поднесени цветя от жители на Мездра и венци от името на община Мездра, общински съвет, Българска социалистическа партия, Политическа партия Атака, НФСБ, възпитаници от ПГ по МСС и малчугани от ДГ „ Мир “.
Тази вечер на 150 прозореца в Мездра ще бъде запалена по една свещичка за Левски. Толкова е броят на членовете на Национално придвижване русофили в града, решили по този метод да почетат паметта на Апостола.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР