Почистващите роботи могат да се окажат врата за хакерите до

...
Почистващите роботи могат да се окажат врата за хакерите до
Коментари Харесай

Роботи-прахосмукачки могат да подслушват като микрофон


Почистващите роботи могат да се окажат врата за хакерите до домовете на хората
(снимка: CC0 Public Domain)

К онвенционалните роботизирани прахосмукачки могат да бъдат хакнати и употребявани като микрофон за подслушване, сигнализира ново проучване на учени под управлението на Нирупам Рой, помощник по компютърни науки в Университета на Мериленд.

Учените са употребявали информация от лазерна навигационна система на робота, която са обработили благодарение на, с цел да възпроизведат диалози сред хора и даже да схванат кои телевизионни стратегии са предавани в стаята, почиствана от прахосмукачката, заяви.

Изследователите настояват, че всеки робот-прахосмукачка, който е оборудван с лидар и светлинен датчик, може да се употребява за предаване на тон, даже в случай че няма. Резултатите от проучването бяха показани на конференция за вградени мрежови сензорни системи SenSys 2020 в края на ноември.
още по тематиката
Навигационните системи в роботизираните вакуумни прахосмукачки разчитат на лазер, отразените сигнали от който се употребяват за основаване на карта на стаята – тя разрешава на робота да се движи без конфликти.

Смята се, че тези карти, съхранявани в множеството случаи в облака, съставляват евентуална опасност за сигурността и неприкосновеността на персоналния живот и разрешават на хакери да получат неоторизиран достъп до данните на потребителите.

Чрез навлизане в прахосмукачката-, хакерите могат да се снабдят с точна информация за размера на стаята, както и да записват диалози в домовете на потребителите или в офисите им.

Учените обаче не са безапелационни, че лидарната система на робота-прахосмукачка може да бъде манипулирана, с цел да работи като микрофон, кадърен да дава значими звукови сигнали.

Изследванията с прахосмукачки са единствено един образец за евентуалната накърнимост към шпионски действия на устройствата, употребяващи лидар. Много други устройства като на сходни вмешателства от хакери и злонамерени лица.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР