Почистването на речното корито на Марица край Садово може да

...
Почистването на речното корито на Марица край Садово може да
Коментари Харесай

РИОСВ обяви чистенето на Марица в Пловдивско за потенциално опасно за природата

Почистването на речното корито на Марица край Садово може да докара до трайни и необратими отрицателни последствия върху природата и екосистемата. Това мнение дава Регионалната ревизия по околната среда и водите в отговор на капиталовото предложение на компания „ Ди Кей Фишинг “, която желае да отстрани от коритото наносните отсрочения и самораслата растителност.
Прочетете още
Преди да получи позволение от екоинспекцията, сдружението ще би трябвало да изготви обстоен отчет по Оценка на въздействието върху околната среда /Оценка за влияние върху околната среда/, в който да обоснове нуждата от осъществяване на процедурата. Това излиза наяве от решение на Регионална инспекция за опазване на околната среда по отношение на капиталовото предложение за разчистване на речното корито от наносни отсрочения, растителност и подсилване на крайбрежията на Марица в землищата на селата Селци и Чалъкови.

„ Отчитайки характера на капиталовото предложение, типа, размера и мащаба на плануваните с него действия, евентуалните въздействия върху речната екосистема, структурата и функционалностите и детайлите на ландшафта се чака да бъдат директни, дълготрайни и необратими и обилни по степен “, се показва в документ.



Екоинспекцията се обосновава с това, че има възможност дейностите по изземване на наносни материали и изсичане на дървесна и храстова растителност да доведат до нарушение целостта, структурата и функционалностите на предпазената зона на река Марица , което да окаже доста негативно влияние върху природозащитните ѝ цели. Освен това считат, че „ Ди Кей Фишинг “ изобщо не е обосновал смисъла от процедурата „ както от хидравлична, по този начин и от хидроморфологична и екологична позиция “. Регионална инспекция за опазване на околната среда не изключва опцията с изключение на " доброжелателното " разчистване, да се случи и нерегламентирано изземване на неподвижен материал от речното дъно.

Всъщност това бе главната причина, поради която договорът за разчистване на „ Ди Кей Фишинг “ с Областна управа- Пловдив докара до синхронизиран митинг от страна на жители и властта. Местни поданици, природозащитници, съдружие „ Балканика “ и предприемчив комитет „ Милево “ внесоха подписки във връзка безапелационното си противоречие с реализиране на процедурата. Впоеследствие това направи и локалната власт, като даже Общинския съвет на Садово одобри декларация срещу изземване на пясъци от речното корито.

Притеснението им се ускори и от изказване, което Областна администрация направи по питане на TrafficNews , в което уточни, че след изработен одит на договорите, сключвани когато губернатор бе Ангел Стоев, е отчел тревожни резултати . Част сдруженията, на които е предоставена опцията да влязат с тежка техника в речните корита, с цел да ги приведат във тип, оказа се, не разполагат нито с съоръжение, нито с личен състав и финансов капитал, с цел да обезпечат процедурите.

Дори това не бе задоволително, с цел да се приключи течащата сега процедура по капиталовото предложение. Резултатите от отчета по Оценка на въздействието върху околната среда обаче може и да го сторят. Документацията следва да бъде прегледана и разисквана от способените институции и жители, като основно ще бъде мнението на районната екоинспекция.

Какво ще покаже Оценката за влияние върху околната среда и ще отбрани ли нуждата от разчистване на Марица в района на Садово и Раковски - TrafficNews ще наблюдава. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР