Починала е голямата българска цигуларка Стойка Миланова, съобщиха във Фейсбук“

...
Починала е голямата българска цигуларка Стойка Миланова, съобщиха във Фейсбук“
Коментари Харесай

Отиде си една от най-великите български цигуларки в света

Починала е огромната българска цигуларка Стойка Миланова, оповестиха във „ Facebook “ нейни близки, заяви БТВ.    

Стойка Миланова е родена през 1945 година в София. Започва образованието си по цигулка на тригодишна възраст при своя татко, цигуларя Трендафил Миланов. Завършва консерваторията в Москва през 1969 година като ученичка на Давид Ойстрах. Лауреат е на влиятелните интернационалните музикални състезания „ Кралица Елизабет “ в Брюксел, „ Карл Флеш “ в Англия и Гран При дьо диск „ Шарл Крос “ в Париж. За половин век е обиколила света с 60 до 100 концерта годишно.

Удостоена е със званието национална артистка през 1978 година В репертоара ѝ се включват творби от разнообразни столетия и стилове, а изпълнителският ѝ жанр се отличава с изключителна точност и емоционалност. Изнася концерти със сестра си, пианистката Дора Миланова, свири също с най-престижните български и международни оркестри. Партньори са ѝ били именити цигулари като Давид Ойстрах и Йехуди Менухин. Концертирала е в Европа, Америка и Азия. Преподавала е 5 години в държавна консерватория във Венецуела от 2005 до 2010. Професор е в Българската държавна консерватория.

Стойка Миланова е единствената българка, включена в родословното дърво на великите цигулари, паралелно с Корели, Вивалди и Паганини.
 
„ Цигулар и музикант от интернационална големина, повлиял на българската цигулковата и изпълнителска школа по магистрален метод. Огромен изпълнителски гений, който ще остане и след нея “, написа във връзка гибелта й цигуларят Веско Ешкенази.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР