Почина Сливенският митрополит Йоаникий. Дядо владика си е отишъл тази

...
Почина Сливенският митрополит Йоаникий. Дядо владика си е отишъл тази
Коментари Харесай

Почина Сливенският митрополит Йоаникий

Почина Сливенският митрополит Йоаникий. Дядо епископ си е отишъл тази заран на 84 години.

Митрополит Йоаникий е роден на 2 март 1939 година със светското Иван Георгиев Неделчев в сливенското село Пет могили.

През есента на 1953 година стартира да учи в Софийската духовна семинария при Черепишки манастир, която приключва през 1958 година През 1960 година стартира да учи в Софийската духовна академия. На 1 април 1961 година в Мъглижкия манастир „ Свети Николай “ е подстриган в монашество с името Иоаникий от митрополит Климент Старозагорски под духовното старчество на архимандрит Герасим. Завършва Духовната академия „ Свети Климент Охридски “ в София през 1964 година и отпътува на специализация в Московската духовна академия, където остава до 1966 година.

След завръщането си в България, на 1 август 1966 година е назначен за протосингел на Сливенската митрополия. На 24 ноември 1968 година е възведен в архимандритско достолепие от митрополит Никодим Сливенски в сливенската катедрала „ Свети Димитър “. В края на 1968 година е назначен за протосингел на Старозагорска митрополия.

От октомври 1970 година до декември 1971 година специализира в Старокатолическия богословски факултет в Берн, Швейцария. След завръщането си в България, от декември 1971 година до 20 април 1975 година, е протосингел на Сливенската митрополия.

На 20 април 1975 година в катедралата „ Свети Александър Невски “ в София е ръкоположен за велички свещеник и е назначен за викарий на Сливенската митрополия. На 23 март 1980 година е определен, на 13 април е одобрен канонически и на 20 април е интронизиран като сливенски митрополит.

Кметът на Бургас сервира съболезнования с обява във Facebook: „ С дълбока горест споделям новината за кончината на нашия епископ, сливенският митрополит Иоаникий. Той беше с нас, хората на Бургас, и в положително, и в зло. Неговата доброта, мъдрост и любов ще останат вечно в сърцата ни!

Вечна му памет! Ще ми липсва! Сбогом! “

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР