Почина Слав Бакалов (1945-2019) - режисьор, художник, скулптор, аниматор, сценарист

...
Почина Слав Бакалов (1945-2019) - режисьор, художник, скулптор, аниматор, сценарист
Коментари Харесай

Отиде си Слав Бакалов

Почина Слав Бакалов (1945-2019) - режисьор, художник, ваятел, аниматор, сценарист и публицист, оповестиха от Съюза на българските кино дейци (СБФД).
Отличен с многочислени награди, най-престижната от които е "Златна палма " от Кан, за кино лентата "Женитба ", той сътвори забележителни произведения, белязани от самостоятелен артистичен жанр и автентичност, напомнят от СБФД.
В историята на българската анимация Слав Бакалов ще остане като непостижим занаятчия, чието блестящо дарование въодушевяваше генерации млади създатели и превземаше въображението и сърцата на публиката.
Роден е на 6 юли 1945 година в София. Завършва Софийската художествена гимназия (1964) и специалността "Живопис на анимационни филми " в Националния институт по кинематография в Москва (1974). Ръководи учредената от него студия "Каданс " за анимационни филми към киноцентъра "Бояна " от 1988 година до 1990 година, където основава над 55 ленти.
Поклонението ще се състои на 19 октомври от 14.00 часа, в църквата "Възнесение Господне ", на бул. "Ситняково ", против румънското посолство у нас.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР