Почина легендарната професорка Вера Алексиева. След дълго боледуване си отиде професор

...
Почина легендарната професорка Вера Алексиева.
След дълго боледуване си отиде професор
Коментари Харесай

Почина легендарната професорка Вера Алексиева

Почина именитата професорка Вера Алексиева.

След дълго боледуване си отиде професор Вера Алексиева. Химик по обучение, тя отдава 40 години на науката в Института по физиология на растенията (сегашен ИФРГ) към Българска академия на науките.

Изследовател с големи теоретични и на практика знания, проф. Алексиева беше доайенът в региона на растежните регулатори на растенията, правоприемник на дълга традиция. Учен с иноваторски жар, тя вкара в до тогава описателната просвета модерни способи.

Биохимични маркери, ензими, оксидативен стрес при растенията е наследството което остави професор Алексиева на българската просвета. Тази методология към този момент е класика и се употребява интензивно в биологията на растенията.

В нейната лаборатория се събираха биолози, химици, медици, агрономи, физици и инженери. Биохимията на растенията и приложението на пестицидите и антидотите се комбинираха с галактически способи за сондиране, хранителни добавки, патогени и медицински проучвания. Всяка добра концепция срещаше поддръжка.

През нейната 125 лаборатория минаха десетки млади учени и студенти. Всеки получи късмет, директиви и стандарт за добра изследователска процедура. Научиха, че опитите не свършват в края на работното време или в петък. Половината продължиха да се занимават с просвета, на всички места по света.

Във времена на капсулиране и феодализиране на науката в България професор Алексиева работеше с учени от Обединеното кралство и Италия, само че и с Тайван и Виетнам.

Българската просвета загуби надарен и въодушевен академик, а и огромно сърце. Почивай в мир Вера! Благодарим ти за всичко!

Сбогуването с професор Вера Алексиева е в понеделник, 9 септември, от 10.30 на Централните софийски гробища.

Източник: Българска академия на науките

Още вести четете в: Живот За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР