Почина известната оперна и оперетна певица Катерина Тупарова. Тъжната вест

...
Почина известната оперна и оперетна певица Катерина Тупарова. Тъжната вест
Коментари Харесай

Почина оперната прима Катерина Тупарова

Почина известната оперна и оперетна певица Катерина Тупарова. Тъжната новина оповестиха нейни сътрудници от Музикалния спектакъл. Тя си отиде след тежко боледуване на 55 години.

Катерина Тупарова е артист-солист и е измежду най-изявените певчески гласове в България. Тя е родена в Ракитово и още от ранна детска възраст мечтае да се занимава с опера.

В началното учебно заведение, нейният преподавател Никола Янев съумява да развие гения ѝ и тя поема по пътя на музиката. Започва да учи в Музикалното учебно заведение в Пловдив при Иванка Михайлова и откакто го приключва, стартира работа в оперетата в Пазарджик.

На идната година я одобряват в Музикалната академия в София, в класа по пеене на проф. Елена Киселова и в класа по актьорско майсторство на проф. Павел Герджиков. Дебютът на Катерина Тупарова е във Варненската опера, където се превъплащава в ролята на Доня Фиорила от „ Турчинът в Италия “. Още като студентка в трети курс, тя се качва на сцената на Националния музикален спектакъл.

Изиграла е голям брой централни субретни функции, измежду които Щаси от „ Царицата на чардаша “, Полина от „ Великата незнайна “, както и ролята на основна героиня в спектаклите на Жул Стайн „ Шугар “, Инес в „ Островът на фантазиите “ и други

През юли т.г. Катерина Тупарова стана почетен жител на Ракитово. Признанието бе гласувано единомислещо от Общинския съвет.

Почетното звание и плакетът бяха връчени от ръководителя на Общински съвет Нина Димова на дъщерята на изтъкнатата оперетна и оперна певица по време на формалната част на празника на града.

Катерина Тупарова не съумя да получи персонално премията, заради недоброто здравословно положение, в което се намираше. В обръщението, прочетено от щерка й Веселина, оперната прима показа, че Ракитово остава вечно в сърцето й, с първите стъпки в музиката, с първите представления и първия преподавател Никола Янев – Чоли.

Колеги на Катерина Тупарова надълбоко скърбят за загубата й.

Композиторът и барабанист Румен Бояджиев-син се елементарни прочувствено и прочувствено с оперната прима:

“Моето врабченце отлетя. 15 години взаимен живот, който ме направи това, което съм. 15 години светла, слънчева обич. 15 години грижа за мен, непохватния в живота, предан на работата човек.

Така желая отново да те заведа на Мол, да ти купя ретророкличка с дребна чантичка на коланчето, да ти донеса баничка от сладкарница “Пчела ”, цветя от цветарницата, в саксия, тъй като не обичаше откъснати. Да те заведа на вечеря в Хепи и да пием ягодова лимонада. Да учим дружно функциите ти. Да пиша музика за теб. Смехът ти да оглася кафенето на музикалния спектакъл и да се повеждам по съвършеното ти гласче, което слушах в мониторната слушалка, до момента в който ти беше на сцената, а аз долу, на барабаните в оркестрината.

Да стоим гушнати пред огъня в камината на Ракитово. Да се шегуваш с всичките ми дефекти. После с часове да ме гледаш с големите си кафяви очи. Домът ни да свети като коледна елха и постоянно да имаме посетители. Да ти купя ванилови свещи от Пепко и възглавничка, на която написа “I love you ”…. Картинките със сърца във месинджър и обичното ти послание “Пилееее, къде си бебче? ”

Тук съм пиленце. Тук съм. В мрака. А ти в светлината. Сещай се за мен, бебе… Как ще пребивавам без теб! На кого ме оставяш?! Обичам те…… ”

Поклон пред светлата памет на Катерина Тупарова!

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР