Почина изтъкнатият български физик академик Александър Георгиев Петров, съобщиха от

...
Почина изтъкнатият български физик академик Александър Георгиев Петров, съобщиха от
Коментари Харесай

Почина един от най-изтъкнатите физици на България академик Александър Петров

Почина изтъкнатият български физик учен Александър Георгиев Петров , оповестиха от Съюза на физиците в България, чийто почетен ръководител бе акад. Петров.

Той беше извънреден академик с интернационална популярност , необичаен ерудит, обаятелна персона с огромна обща просвета и със значими заслуги за развиването на науката и образованието по физика у нас, както и с всеотдайна социална активност за тяхното развиване, разпространение и приложение в стопанския живот на Република България, пишат сътрудниците на починалия учен.

Акад. Александър Петров е роден през 1948 година Възпитаник е на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ (специализация по атомна физика, 1970), лекар по електрическа поляризация на нематичните течни кристали (1974), лекар на науките по молекулна физика и биофизика на лиотропното течнокристално положение на веществото (1987), учен на Българска академия на науките от 2003 година

Научните и иновационните заслуги на акад. А. Г. Петров са свързани с пробното наблюдение и теоретичното обяснение на шест нови резултата във физиката на течните кристали, меката и живата материя. Между тях се откроява откритието на биофлексоелектричеството и основаното обучение за ролята на това ново събитие във физиката на живата материя. Тези нови резултати се ползват в оптоелектрониката, бионанотехнологиите, мембранната биофизика. Сред новите резултати във физиката  на течните кристали, потвърдени пробно и обяснени теоретично от акад. А. Г. Петров, се откроява явлението биофлексоелектричество, което разрешава на мембранните структури да действат като меки машини в процесите на слуха, нервната проводимост и доста други електрофизиологични процеси. Автор е на над 200 рецензирани истински и обзорни публикации, оповестени в интернационалните списания и писания на конференции, на 2 монографии, като са видяни над 3100  техни цитирания, както и на 7 авторски свидетелства и патенти.

Акад. А. Г. Петров беше дълготраен шеф на Института по физика на твърдото тяло (ИФТТ) – Българска академия на науките (1999 – 2015), създател и началник на направление „ Физика на меката материя “  в Института (2006 – 2015), ръководител на Отделението по природоматематически науки на Събранието на учените и член-кореспондентите на Българска академия на науките (2009 – 2017).

Носител е на най-високото държавно отличие „ за изключително значимите му заслуги за региона на развиването на нау­ката и образованието и естествените науки “ – медал „ Св. св. Кирил и Мето­дий “ – огърлие (2018). Носител е и на премията на Българска академия на науките по физика за 2000 година за монографията на британски език: Лиотропнoтo състояниe на веществото (Gordon & Breach Sci. Publs., L.-N.J., 1999), на медала „ Фреде­рикс “ на Течнокристалното общество „ Съдружество “ за „ Забележи­телни работи в региона на физиката на течните кристали “ (2004), премията на МОН „ За необикновен принос в науката “ – Учен на годината (2007) и на Почетния знак на Българска академия на науките „ Марин Дринов “ на лента (2008).

Заемал е 20 краткотрайни позиции в чужбина като гостуващ академик, гост-доцент и гост-професор (Лайпциг, Нотингам, Париж-Юг в Орсе, Сиракуза, Калабрия, Шефилд-Халам, Бъфало, Сага-JSPS, Кент-Охайо, Бангалор). Бил редактор на едно немско и член на редколегии на едно съветско и три български научни списания. Член е в бордове, и сдружения като Борда на шефовете на International Liquid Cristal Society, на Международното общество по течни кристали (САЩ) и на Европейското физическо сдружение и член-основател на International Society of Molecular Electronics and Biocomputers.

Забележителна е и публичната активност на акад. Петров. Той е дълготраен член и Почетен ръководител на Съюза физиците в България (СФБ), член и зам.-председател на неговия Управителен съвет и три мандата ръководител на Съюза (2011 – 2020).  На X-ия конгрес на СФБ (18 юли 2020 г.) единомислещо е определен за първия Почетен ръководител на Съюза.

Акад. Александър Г. Петров интензивно участваше в организирането и провеждането на  ежегодните  Национални конференции за образованието по физика на преподаватели по физика от висшите и междинни учебни заведения в България. По негова самодейност са извършени II  и ІІІ Национален конгрес по физически науки (2013 и 2016), в които се направи обширен обзор на развиването на научните проучвания по физика и постигането на редица жалони на триумфа на българската физика както в народен, по този начин и в интернационален мащаб. Благодарение на дейната му активност като член на Изпълнителния съвет на Европейското физическо сдружение бяха укрепени постоянните връзки и контактите ни с Дружеството, а в навечерието на 24 май 2014 година беше почетена паметта на великия български физик Георги Наджаков. Неговият кабинет, съхранен в ИФТТ, бе избран от ЕФД за историческо място в научното и културно завещание на Европа и като обект с огромен принос за физиката и нейната история. Като президент на Балканския физически съюз акад. Петров провежда провеждането на Х-ата Юбилейна конференция по физика в София (26 – 30 август 2018) с присъединяване на огромен брой физици от всички балкански страни. Един от най-големите приноси на акад. Петров е възобновяване от 10 декември 2019 година по негова самодейност и вследствие на дейната му активност на участието на България в Международния съюз за чиста и приложна физика (International Union of Pure and Applied Physics – IUPAP).

Цялата тази всеотдайната социална активност на акад. Александър Петров е от изключително значение за развиването на науката и образованието по физика, както и за нейното разпространение и приложение в науката, технологиите и нововъведенията у нас.

Поклон пред паметта му!

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР