“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията,

...
“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията,
Коментари Харесай

Почина големият ни художник Иван Вукадинов

“Почина Иван Вукадинов - патриархът на актуалното ни изкуство! Дистанцията, с която той се разграничи от локалния обичаен усет, сътвори нова оптика за креативните търсения в българското изкуство. Вукадинов е изобретател на нови знаци във безконечните стойности, строител на духовни мостове към международното изкуство. Нравствен, честен, замислен създател. Пред неговите картини уединението ни свързва с нещо по-силно от самите нас, същинско и надълбоко. Пред огромната живопис се мълчи! ”, написа Греди Асса в персоналния си профил в обществените мрежи.

 

Иван Вукадинов е роден през 1932 в село Ломница, Пернишки окръг. През 1960 година приключва компетентност живопис в ВИИИ „ Николай Павлович “, в класа на проф. Ненко Балкански. Има голям брой участия в изложения във Франция, Англия, Русия и Латвия. През 1970-те години прави четири изложения в Рим, Арецо, Пиза и Гросето, което му оказва помощ да направи кариера в Италия още по времето на Студената война.

.
(На фотографията: Mostra personale от галерия на Иван Вукадинов в Галерия Маргутина 51, Рим през 1975 година.)

 

Той е единственият български художник, който влиза в Американската енциклопедия за съвременно изкуство. Музеят във Ватикана желае да откупи негови платна още през 70-те години на предишния век за рекордни суми, само че тогавашната власт отхвърля с претекста, че картините на Вукадинов са национално благосъстояние.

 

Изключителен занаятчия в живописта. Невероятен е в съчетаването на цветовете. За неговите картини едни от най-големите международни колекционери се изричат извънредно ласкаво. Италианският мултимилионер и колекционер Марсело Данон споделя: „ За тази синя картина на Иван Вукадинов ще построя особено стълбище. “ Иван Вукадинов рисува натюрморти, пейзажи, портрети. В неговите работи постоянно срещаме препратки към древността и изкуството на етруските, египтяните, траките, гърците и римляните.

.

(На фотографията: " В памет на героите " от Иван Вукадинов)

 

След 1980 година отхвърля да излага обществено платната си и да ги продава.

 

Негови творби са владеене на Националната художествена изложба, Софийската градска художествена изложба, галериите в Добрич, Кърджали, Бургас, Смолян.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР