Почина индийската слоница Артайда от зоопарка в София. На преклонната

...
Почина индийската слоница Артайда от зоопарка в София. На преклонната
Коментари Харесай

Почина емблематичната слоница Артайда от зоопарка в София

Почина индийската слоница Артайда от зоопарка в София.

На преклонната за слоновете възраст от 58 години тя беше най-възрастното животно в зоологическата градина.

От зоопарка оповестяват, че през последните 10 години за нея са се полагали ежедневни и профилирани грижи под управлението на международни специалисти по развъждане на слонове в зоопарковете. През декември екип от ветеринарни лекари и биолози й е направил профилактичен обзор с термоскенер, като не са били открити отклонения от нормата за възрастни слонове.

Въпреки това обаче от зоологическата градина показват, че последователно Артайда е изгубила вкус, станала е по-трудно преносима и макар старанието на гледачите й е починала от напреднала възраст.

" Това е огромна загуба за Софийския зоопарк, тъй като Артайда бе емблематично и доста обичано животно. Тя е част от фамилията на зоопарка от 18 години, като преди този момент е била цирков слон, а по-късно е била настанена в зоопарка в Гелзенкирхен, където не е могла да се социализира с останалите слонове и по тази причина е взето решение да бъде настанена в Софийския зоопарк ", показват от зоокъта.

Индийските слонове имат междинна дълготрайност на живота си в природата към 45 години, а на затворено живеят по дълго - до към 60-65-годишна възраст.

Софийският зоопарк води договаряния с Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите за приемането на индийски слонове в близко бъдеще.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР