Почина генерал Любен Гоцев. Новина беше потвърдена и от Виктор

...
Почина генерал Любен Гоцев. Новина беше потвърдена и от Виктор
Коментари Харесай

Почина генерал Любен Гоцев

Почина военачалник Любен Гоцев. Новина беше доказана и от Виктор Вълков , който беше министър на външните работи директно след измененията през 1989-1990 година и непосредствен на военачалник Гоцев, заяви Българска национална телевизия.

Генерал Любен Гоцев е роден на 3 март 1930 година в София. Завършва Московския държавен институт за интернационалните връзки (МГИМО).

Генерал Любен Стоянов Гоцев е политик от Българската комунистическа партия (БКП) и наследилата я Българска социалистическа партия (БСП).

Той е външен министър във второто държавно управление на Андрей Луканов от септември до декември 1990 година Първи заместник-министър на вътрешните работи (1989 - 1990), заместник-министър на външните работи (1982 - 1989). Преди политическата си кариера е дълги години заместник-началник на Първо основно ръководство на Държавна сигурност (1974 - 1982), тръгвайки от щатен помощник от 1961 година в същото ръководство на Държавна сигурност.

През 1992 година Любен Гоцев се отдръпва от политическия живот, занимава се известно време (1993 - 1999) с частен бизнес. Той е измежду създателите на Движението за единение и развиване (наричано " генералско придвижване " ) в Българска социалистическа партия през 1997 година

Заедно с Виктор Вълков са създатели на митичния кръга " Монтерей ", за който се описват стотици истории, свързани с кадруване и с политически назначения по време на прехода.

Според писателя Георги Стоев ген. Любен Гоцев е същинският кръстник на по този начин наречената българска мафия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР