Почетоха жертвите от Кървавата Коледа в Кербала Министър-председателят Бойко Борисов

...
Почетоха жертвите от Кървавата Коледа в Кербала Министър-председателят Бойко Борисов
Коментари Харесай

Борисов: Загиналите в Кербала са герои в новата ни история

Почетоха жертвите от Кървавата Коледа в Кербала

Министър-председателят Бойко Борисов уважи паметта на починалите български бойци в Кербала, припомняйки посредством обществената мрежа Фейсбук, че през днешния ден се навършват 15 години от атентата против българската база в Ирак.

Ето какво написа Борисов, оповестено без редакторска интервенция:

" Навършват се 15 години от атентата против българската база в Кербала, при която 27 военнослужещи бяха ранени, а 5-ма починаха. Поклон пред паметта им. Имената им остават записани като герои в новата история на българската войска. И през днешния ден над 200 военнослужещи извършват сполучливо задачи зад граница, като през тези години работихме за възстановяване на подготовката им и обезпечаването на модерна екипировка. Пожелавам им сполучлива работа и да се завърнат живи и здрави при фамилиите и околните си. "

Атаката против българската база " Индия " стартира във 11:45 ч. локално време, когато камион-цистерна навлиза в периметъра въз основата. От охранителните вишки стартира пукотевица по камиона.

В базата се намира екип на специфичните елементи от BUSOF, който преди малко се е завърнал от ВИП конвой в цялостно бойно снаряжение. Част от екипа влиза в постройката и поема защитата на командира въз основата, снайперистите на екипа Т.С. и Т.К. се качват на покрива и прострелват останалите живи в кабината на камиона (преди това единият е ранен от картечарите на вишките). Командирът въз основата е прикрит под стълбите на постройката от А.Д. и избавен от последвалата детонация.

Сградата е подложена на масиран автоматизиран обстрел и пукотевица с РПГ и минохвъргачки. Малко по-късно е открито ИВУ по маршрут на ВИП ескорта. Снайперистите рапортуват за съществуване на голям брой артилерийски снаряди навътре в цистерната, които се виждат през изчезналия ѝ похлупак. Последвалият гърмеж най-вероятно е задействан отдалечено.

Минути след офанзивата против българската база атентатори самоубийци атакуват също логистичната база в града, както и локално полицейско ръководство с коли-бомби. При офанзивите умират 5 български бойци, 2 тайландски бойци, 7 иракски служители на реда и 5 цивилни, а сред ранените са 9 военнослужещи от Ирак, както и над 160 служители на реда и цивилни.

На 30 декември 2003 година в България е разгласен народен печал в памет на починалите български бойци.

Вследствие на офанзивата умират 5 български военнослужещи, а 27 са ранени, като базата е съществено развалена. След случая българският контингент изоставя тази база и се реалокира в база „ Кило “ (буква „ K “). По-късно контингентът е изместен от Кербала в Дивания, откъдето се завръща в България през декември 2005 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР