Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган отново поднесе изненада

...
Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган отново поднесе изненада
Коментари Харесай

Валерия Велева: Силен ход на Доган, няма разнобой на върха

Почетният ръководител на Движение за права и свободи доктор Ахмед Доган още веднъж сервира изненада - два месеца преди Националната конференция реши лидерския въпрос в Движението, предлагайки нов метод за политическо мислене и политическо деяние - двама съпредседатели поемат управлението на Движение за права и свободи - Делян Пеевски и доктор Джевдет Чакъров.

Актът е добре премислен, тъй като Доган е разпределил и функционалностите на двамата - остарялото и новото влизат в симбиоза: " остарелият политик и депесар " Джевдет Чакъров ще носи отговорност за обичайните региони на Движение за права и свободи, за добросъседските връзки с Турция и с демократичните обединения.
А Делян Пеевски като представител на " новото потомство технократи в политиката, които имат присъщ инстинкт за прагматично решение на проблемите на хората и на страната ", ще се занимава с Народното събрание и изпълнителната власт. Вменен му е и специфичен ангажимент - разширение на електоралното наличие на Движение за права и свободи, нещо за което Пеевски от дълго време приказва.

Или казано по-простичко - Чакъров да пази въздействието в обичайните региони, Пеевски - да развива структури в нетрадиционните.

 

С това се дават безапелационни знаци в три направления - към турския електорат в страната, към сътрудниците либерали в Европа, към комшиите в Турция и към структурите на партията. С оглед на създалите се по места настроения Доган в никакъв случай не би позволил удари извън, от Анкара, поради избора на Пеевски, които да разтресат Движение за права и свободи, което пък ще рефлектира и върху нацоналната сигурност. Както постоянно изпревари тези, поради които към този момент 10 години живее под строга защита. С инстинкта си на български политик от висока класа за следващ път Доган не позволи Движение за права и свободи да влезе под опеката на Турция и парира пътя на провокации, които биха употребявали етническата карта.

 

Използва формула, която никой не би оспорил - вместо единоначалието, което Доган резервира за себе си, на оперативния връх ще се следва правилото на взаимното допълнение. Пеевски и Чакъров имат строго избрани периметри на деяние, тъй че " да не си пречат ". Напротив! Ще се допълват.


Доган работи с безспорното схващане, че владее Движение за права и свободи и може да моделира процесите в партията, колкото и да са изненадващи и дори провокативни, гледани извън. Впрочем, няма различен партиен водач, който да съумява по този начин ловко да дирижира настройките и на електората, и партийния хайлайф, да изпреварва събитията и да прокарва решения, които на пръв взор наподобяват неуместни, както Доган.

Идеята за това съпредседателство зрее от два месеца. Тя е обширно и усърдно обсъждана сред Доган и Пеевски като политически тандем, който би трябвало да извърши реорганизацията и обновлението на Движение за права и свободи - да върне живата връзка сред партийните структури и дейните жители, прекратена по времето на Карадайъ.

 

Тази връзка, по оценката на Доган, е оставена в последните години на " самотек “, което той приема като " доста сериозен политически синдром за дефектиране и за нужда от смяна и възобновяване ". Това е извънредно остра рецензия на Доган към работата на Мустафа Карадайъ като досегашен ръководител на Движение за права и свободи, и първият извод от днешното изказване на Доган.

Второ - същата теза за " връщането на Движение за права и свободи при хората " Делян Пеевски разви в словото си на 26 декември 2023 година пред възпоменателния миниг на Тюркян чешма, когато напомни посланието на Доган " върнете връзката с нашите хора ". " Губим я някъде последните 10 години. Затова се оправдавам и споделям - ще направя всичко по силите си, с цел да поправя това. Ще бъдем до вас - давам ви дума ", сподели тогава Пеевски и получи всеобщо утвърждение.
Изводът - Пеевски би трябвало да материализира посланието на Доган.

За медиите и за анализаторите несъмнено най-шокиращо е днешното самопризнание на Доган " Движение за права и свободи е на път да се трансформира в корпоративна, платена, партийна организация ". И това не е инцидентна изпусната фраза. Доган е умел състезател на политическата сцена, неоспорим идеолог и водач на Движението. Той има право и знае по кое време и по какъв начин да бръкне в раната - в последните години управлението на Движение за права и свободи си затваряше очите за отрицателни процеси в структурите, за дейностите на избрани общински и партийни водачи, които тук-там трансфораха Движение за права и свободи в комерсиално сдружение. Това беше стигнало до равнища, които взривяваха Движение за права и свободи от вътрешната страна. И лекуването е едно само - рязане до крепко.

 

След тази обществена констатация на Доган новото управление на партията към този момент има всичките права и отговорности да стартира обновлението в партийните редици.

 

Впрочем, Делян Пеевски точно на Тюркян чешма обществено изрази недоволството си от работата на партийните структури. А поръчката " За което се оправдавам и ще направя всичко по силите си да го поправя ” би трябвало ясно да подсказва, че Пеевски към този момент има зелена светлина да прочиства партията.


И последният въпрос- за какво е определен точно доктор Чакъров като втория детайл на съпредседателството. Били са коментирани и други имена. Отговорът е елементарен - Пеевски и Чакъров си имат доверие от дълго време и могат да работят в тандем, без да потъват в дебрите на " отрицанието и омразата ".

 

Посланието на Доган има и мощен външно-политически акцент -  посочва, че настава времето на моногополюсния свят.

" Светът се трансформира пред очите ни " - възстановяването на сферите на въздействие на някогашните империи ще " завърши "  с преобразуването на ПОЛИТИЧЕСКИЯ НИ СВЯТ в законно многополюсен и, несъмнено, след намирането на следен баланс сред " старите " и " новите велики сили ", споделя Доган. Това малко на брой от днешните политици го схващат. " Травмиращо е, че не постоянно си даваме сметка за това ", вярно отбелязва почетният ръководител на Движение за права и свободи.

Единствен той обществено предизвестява, че идващите световни ПРОМЕНИ в целия политически свят надали ще минат спокойно и безшумно и че българският политически хайлайф не е квалифициран за тях. Че се върви към многополюсен свят, в който надигат глава районни сили. И че България би трябвало да регистрира, че има за комшия една империя, чията политика на агресия не трябва да бъде подценявана.

А Движение за права и свободи е партията, която постоянно има заплаха да се трансформира в разменна монета. Точно това Доган за следващ път не позволи, намирайки салдото сред ползите на Съединени американски щати, Русия и Турция в бъдещата проекция на Движение за права и свободи на политическата сцена.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР