Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган не е и

...
Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган не е и
Коментари Харесай

ДПС: Ахмед Доган не е консултирал и няма нищо общо с проекта „Цанков камък”

Почетният ръководител на Движение за права и свободи доктор Ахмед Доган не е и не следва да бъде свързван нито с плана „ Цанков камък”, чийто съветник не е и в никакъв случай не е бил, нито с каквито и да е други спекулативни изказвания. Това е записано позиция на Движение за права и свободи, публикувана от пресцентъра на партията.

„ Пропагандната машина и почините на черния ПР, които се демонстрираха в разразилата се акция, намесваща името на почетния ръководител на Движение за права и свободи доктор Ахмед Доган с плана „ Цанков камък”, както и всевъзможни спекулации по тематиката, са опит за отклонение на публичното внимание от корупционните кавги и управническата беззащитност и непросветеност, които белязаха първите 100 дни на правителството”, декларират от Движение за права и свободи.

Депутати от ГЕРБ внесоха през вчерашния ден сигнал в прокуратурата за инспекция на строителството и финансирането на Водноелектрическа централа „ Цанков камък”. Това провокира спекулации, че сигналът е удар по Доган.

Години наред името на Доган се свързва с „ Цанков камък”. Срещу бишия водач и настоящ почетен ръководител на Движение за права и свободи се водеше даже дело за хонорара, който е взел по плана.

От решението на петчленния състав от 14 февруари 2011 година на Върховния административен съд излиза наяве, че през 2008 година Ахмед Доган подписва четири контракта с компания и е получил възнаграждения по тях. Съдът приема за открито, че Доган, който тогава е народен представител, не е вписал тези приходи в декларацията си за имотно положение, което е наложително за всеки депутат. Декларирал ги е обаче пред Национална агенция за приходите.

Ето и декларацията на Ахмед Доган за 2009 година пред Сметната палата:

--> Доган е извършил първите си дейности като съветник и е получил първите траншове от хонорара, преди да влезе в действие Законът за попречване и определяне на спор на ползи на 1 януари 2009 г, написа в присъдата на Върховен административен съд.

Съдът записва в решението си, че макар, че получава пари след влизането в действие на закона, това не е проблем точно, тъй като договорите са подписани преди влизането в действие на закона. Първата инстанция на Върховен административен съд записва в присъдата си тъкмо противоположното.

Съдът отхвърля и изказванията, че Ахмед Доган няма нужната професионална подготовка, с цел да бъде съветник на такива хидроенергийни планове и че действително той е участник в тези контракти, защото може да въздейства при вземането на решенията за разпределяне на държавни пари за реализирането на плановете.

Висшите съдии особено са записали в присъдата си, че Доган не е получил държавни пари. Милионите, които са стигнали до него, са пристигнали от частна компания, която е получавала пари от компания, която пък от своя страна е получавали пари от страната. Директна връзка сред Доган и държавните пари нямало.

Нямало и доказателства, че Ахмед Доган е работил директно за „ Цанков Камък”, макар че е работил за компания, дъщерна на компанията, изпълнила скандалния план. Разработките на тогавашния ръководител на Движение за права и свободи имали за предмет, друг от директните действия по построяването на „ Цанков камък”, който съставлява единствено едно от стъпалата по реализирането на водната каскада „ Доспат – Въча”.

По делото нямало никакви доказателства, че сключването на договорите и приемане на хонорите от Доган е повлияло или е могло да повлияе върху независимо и обективно осъществяване на отговорностите му като депутат.

Твърденията, че Ахмед Доган може да има въздействие върху енергийната политика на страната в частна изгода са мнения по принцип, в преписката липсват съответни доказателства в тази тенденция, считат висшите съдии.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР