Почетният председател на ДПС Ахмед Доган вече е мажоритарен собственик

...
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган вече е мажоритарен собственик
Коментари Харесай

Ахмед Доган е новият собственик на ТЕЦ Варна

Почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган към този момент е мажоритарен притежател на Топлоелектрическа централа " Варна ".

Неработещата от три години централа беше купена преди по-малко от година от фамилията на близкия до Движение за права и свободи някогашен транспортен министър Данаил Папазов , който я рестартира с многомилионни държавни дарове през така наречен леден запас. С контракти от 7 август синът и дъщерята на Папазов са продали на Ахмед Доган общо 70% от фамилната транспортна компания " Сигда ", през която беше добита Топлоелектрическа централа " Варна ", за най-малко 48.5 млн. евро от опитващата се да излезе от България ЧЕЗ, оповестява " Капитал ".

Така политикът, произнесъл откровената фраза за " обръчите от компании " на партиите, за пръв път персонално и напълно публично придобива значителен бизнес актив.

Сделките са подписани при започване на август, само че са вписани чак на 4 септември, като евентуално причина за забавянето е сривът на Търговския указател. Заявлението е подадено още на 9 август и от приложените към него контракти излиза наяве, че Доган е купил от Станислав Папазов 36% от " Сигда ", а от сестра му Ивелина - 34%. След продажбата двете деца на някогашния министър остават надлежно с 16 и 14% . Цената на придобиване на каузи от Доган не става ясна, защото е уредена в анекси, които обаче не са приложени.

Семейството на Папазов на 20 декември 2017 година закупи централата за най-малко 48.5 млн. евро от чешката CEZ (толкова е сумата, посочена от CEZ в доклада като чист доход от продажбата на Топлоелектрическа централа " Варна " ), която я беше затворила от 2015 година, защото я считаше за стопански нежизнеспособна и генерираща единствено загуби. Около половината от сумата - малко над 24 млн. евро, беше финансирана с заем от Първа капиталова банка с много високата за пазарните равнища 7.5% рента. Повечето от останалите пари евентуално са пристигнали от наличния кеш в самата Топлоелектрическа централа " Варна ". От годишния доклад на компанията излиза наяве, че 37.5 млн. лева от наличните година преди този момент 43 млн. лева са предоставени като настоящ заем на свързани лица.

По всичко проличава, че договорката не води до действителна промяна на контрола, защото не се плануват никакви промени в управлението, нито най-малко представител на новия мажоритар в борда. На общото заседание ден след договорката " Сигда " остава с двамата си шефове - Данаил Папазов и сина му Станислав, като е взето странното решение сдружението " да продължи да съществува и да развива активността си като сдружение с лимитирана отговорност с непроменена компания, седалище и адрес на ръководство, предмет на активност, капитал, ръководство и посланичество ". Само е изменен уставът му, като е отразен новият съучастник, като въпреки всичко Папазови ще имат блокиращ глас при основни решения за компанията, които би трябвало да се вземат единомислещо или с 3/4 от гласовете. В Топлоелектрическа централа " Варна " към този момент също няма промени в борда, в който с изключение на изпълнителния шеф Данаил Папазов, влизат Адриан Атанасов и Георги Христозов. Първият е дълготраен финансов шеф на " Пристанище Варна " ръководеното от 2001 до 2013 година от Папазов, който той като транспортен министър назначава за ръководител на управителния съвет на НКЖИ. А вторият е дълготраен управител в разнообразни държавни енергийни компании, в това число изпълнителен шеф на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " и по времето на министър Папазов член на борда на БЕХ. Христозов също е считан за непосредствен до Движение за права и свободи и депутата от партията Делян Пеевски.

Сделката ще обезпечи на почетния водач на Движение за права и свободи един добре напомпан бизнес с обезпечен паричен поток за най-малко година напред. Това може да е добра основа за официализиране на средствата и владенията на Доган, който явно по сходство на депутата от партията му Делян Пеевски влиза във фаза на изсветляване, написа още " Капитал ".

Към момента Пеевски е публично най-богатият български политик с 37 млн. лева декларирани приходи единствено за 2017 година и участия в разнообразни компании, в това число и медийната група на " Телеграф ". Допреди няколко години декларациите му съдържаха единствено скромни спестявания и остарял автомобил Opel. Самият Доган към този момент пет години не заема обществена служба и не подава имуществени заявления, тъй че няма настояща информация за персоналното му благосъстояние.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР