Почетният председател на ДПС Ахмед Доган съобщи за смъртта на

...
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган съобщи за смъртта на
Коментари Харесай

Доган: Починал е Халил Расим

Почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган заяви за гибелта на един от политическите пандизчии по време на Възродителния развой - Халил Расим. 81-годишният мъж, прочут като Кючук Халил, през 80-те години е наказан за проведена опозиция против насилствената асимилация на турци и мюсюлмани в  България.

" С болежка и огорчение научих вестта за загубата на Халил Мехмед Расим (Кючук Халил), роден в град Кърджали, осъждан за проведена опозиция против насилствената асимилация на турци и мюсюлмани в  България. Излежал е 19 години в лагера " Белене ", Стара Загора и други затвори на страната. С възприятие на горест показвам най-искрената си тъга и сервирам своите съболезнования на фамилията и околните. Поклон пред светлата му памет! ",

написа Доган, като съболезнователното писмо бе оповестено от пресцентъра на Движение за права и свободи в формалната страница на партията във Facebook. Халил Расим, който е роден през 1943 година в Кърджали, е умрял в Истанбул.

Когато е 23-годишен, Расим е наказан на 20 години затвор по обвиняване в шпионаж. Излежава 14 години в Старозагорския затвор. След като се опълчва на Възродителния развой, през 1985 година е въдворен без съд и присъда в лагера " Белене ". След година и половина е изселен във Вълчедръм, Монтанско. Екстрадиран е от Народна република България през май 1989 година Завръща се в страната след измененията.  
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР