Почетният председател на ДПС Ахмед Доган продава луксозната си 39-метрова

...
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган продава луксозната си 39-метрова
Коментари Харесай

Доган продава яхтата си Агата за 5,9 млн. евро -

Почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган продава първокласната си 39-метрова яхта " Агата ". Плавателният съд се предлага на цена от 5,9 млн. евро от две брокерски компании: Worth Avenue Yachts и Imperial Yachts, основани в Монако.

Това се схваща от обява на Intelligence Online, профилиран уебсайт за информация, обвързвана с разследващата общественост.

Imperial Yachts, ръководена от Евгений Борисович Кохман, бе сложена в листата със наказания на Службата за надзор на задграничните активи на Министерството на финансите на Съединени американски щати (OFAC) поради хипотетичните си връзки с околните до Владимир Путин предприемачи Игор Сечин и Генадий Тимченко.

" Ахмед Доган наподобява се пробва да изпревари възможни дейности, които българското правораздаване или администрацията на Съединени американски щати биха могли да подхващат против него ", разяснява уеб сайтът. 

Обръчите от компании

Ахмед Доган, който има докторска степен по философия, е работил като сътрудник на Държавна сигурност под псевдонимите „ Ангелов ”, „ Сергей ” и „ Сава ”. Между 1986 и 1989 година е вкаран в пандиза. След това през 1990 година основава политическа партия Движение за права и свободи (ДПС). През 2013 година бе и обект на атентат.

В България Ахмед Доган посредством компанията „ Сигда ” ООД е притежател „ Топлоелектрическа централа Варна “ ЕАД, добит през 2018 година от децата на някогашния транспортен министър Данаил Папазов. Доган е акционер и в пристанищата Бургас и Варна, които Папазов ръководи сред 2001 и 2013 година Чрез „ Топлоелектрическа централа Варна “ е акционер и в охранителната „ Електрик Секюрити ” ЕАД.

Изданието напомня и абсурда с хонорара от 1 млн. лева за хидроложки консултантски услуги, даден на Доган от компания, обвързвана с „ Минстрой Холдинг “ на Николай Вълканов. Но указаната сума в обявата е повишена многократно – 770 млн. $.

Документи, изтекли от Pandora Papers на Международния консорциум на проверяващите публицисти, разказват подробни връзки сред 68-годишния Доган и IGWT Limited – написа Intelligence Online. Компанията е основана в свободната зона на Аджман в Обединените Арабски Емирства (ОАЕ).

Тази информация обаче не е правилна. IGWT Limited е компанията майка на укритите офшорки на Делян Пеевски, които освети следствието Pandora Papers, чийто сътрудник е BIRD.BG. В документите на Международния консорциум на проверяващите публицисти ICIJ не попада въобще Ахмед Доган. Сайтът Intelligence Online не е измежду сътрудниците на консорциума и няма достъп до истинските документи.

През годините Доган е бил свързван импровизирано с голям брой други компании, имения и хотели. Най-известното от тях е „ Догансарай ” в Росенец, което се води благосъстоятелност на компанията „ Хермес Солар ” ООД. Именно „ Догансарай ” разполага и с яхтен пристан, който е издигнат нелегално.

Яхтата „ Агата ”

Снимките в обявата на Imperial Yachts разкриват лукса на интериора и чертежи на 3-те равнища на яхтата „ Агата ”. А съгласно обявата за продажба на Worth Avenue Yachts яхтата е под български байрак. По данни на MarineTraffic яхтата е под малтийски байрак.

Собственик на " Агата " не е самия Доган, а компанията „ Ийст Лайн Шип Мениджмънт “ АД, която е заличена. Действителен притежател на тази компания е Методи Антонов Проданов. Той е шеф и на компанията „ Брук Констракшан “, благосъстоятелност на Румен Гайтански – Вълка.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР