Почетен гражданин на Русия с медал за принос към руската

...
Почетен гражданин на Русия с медал за принос към руската
Коментари Харесай

Белият лотос. Как HBO смени сръбски с български актьор заради подкрепа за Путин

Почетен жител на Русия с орден за принос към съветската просвета персонално от Путин. Одобрил противозаконната анексия на украинския Крим. Това е сръбският артист Милош Бикович, с който HBO отхвърли да работи. На негово място беше определен българинът Юлиан Костов. Подкрепя ли Бикович войната на Кремъл? Фактите.

Единият сюжет се развива в първокласен хотел в първокласен курорт, другият - в свят, разграничен от войната на Путин. Първият сюжет е фиктивен, вторият е действителният живот.

Става дума за хитовия сериал " Белият лотос " и новината, че американската телевизионна мрежа Ейч Би О ( HBO ) е отстранила сърбина Милош Бикович от актьорския екип на третия сезон, чиито фотоси стартират скоро. Причината – формален митинг от украинското външно министерство поради това, че Бикович поддържа войната, която Русия води в Украйна от съвсем две години.

На негово място в ролята, която като че ли по подигравка е на руснак, ще влезе българинът Юлиан Костов - към този момент нееднократно взел участие в непознати продукции.

36-годишният Бикович, който има съветско поданство и от години се снима в съветски филми, обаче отхвърли обвиняванията против себе си и сподели, че е жертва на " целенасочена акция ", която може да сътвори " объркващ казус, засенчващ същността на артистичната независимост ".

Поддръжници на артиста, основно от Русия и родната му Сърбия, незабавно оповестиха в негова отбрана, че той в никакъв случай не е правил изявление, с което да декларира поддържа за дейностите на съветската войска в Украйна. И дефинираха решението на HBO като безпочвена цензура против актьор.

Какви са обстоятелствата?
" Ч овек, който поддържа геноцида "
Бикович беше отхвърлен след обява на външното министерство на Украйна в Туитър.

" Милош Бикович, сръбският артист, който поддържа Русия от началото на пълномащабната инвазия, в този момент ще играе основна роля в сериала " Белият лотoс ". HBO, не ви ли тормози да работите с човек, който поддържа геноцида и нарушава интернационалното право? ", се споделя в обявата.

Няма обществено известни изявления на сърбина с съветско поданство, в които той директно да поддържа войната на Русия. Той обаче не я е и осъждал, както направиха доста известни артисти от целия свят. И освен след началото, а и в този момент, когато Украйна насочи тези обвинявания, довели до поврат в кариерата му.

Вместо това той се разгласи единствено кардинално против военните спорове, без да загатва Русия.

" Израснах в разкъсвана от война страна. На 11 години трябваше да извозвам дни и нощи в убежища, до момента в който моята татковина и родният ми град бяха бомбардирани. И в никакъв случай не бих могъл да пожелая такова опустошаване на никого, написа той в Туитър, припомняйки за войната в някогашна Югославия (част от която беше Сърбия) през 90-години на предишния век.

" В целия свят има от ден на ден дейни спорове. Всеки е друг. Всеки е пагубен. Пожелавам на всички да спрат и да спечелват правилата на любовта ", добави Бикович.
" В Русия се усещам като вкъщи "
Биографията на Бикович обаче приказва красноречиво за благосклонностите на сръбския артист. През 2018 година президентът Путин му връчва медала " Пушкин " за принос към съветската просвета на публична гала в Кремъл по случай Деня на националното единение.


През 2021 г.- година преди началото на съветската инвазия, сръбският артист получава още едно самопризнание от Москва - става почетен жител на Русия.
Народът на Крим се причисли към Русия с референдум
Освен това в обявата на украинското външно министерство са представени и няколко изявления на Бикович в годините, в които той недвусмислено поддържа външната политика на Кремъл.

Едно от тях е: " Народът на Крим се причисли към Русия с референдум ".

Украинският полуостров беше наложително анексиран от Руската федерация през 2014 година в несъгласие с интернационалното право. Тогава съветски бойци без отличителни знаци превзеха локалния парламент. След това съветските управляващи, които поеха контрола, организираха така наречен референдум. И двете дейности не се признават за законни от Украйна, Европейски Съюз, още доста страни и Организация на обединените нации, поради което на Москва бяха наложени наказания.

 Скрийншот от неправителствения център за проучване на закононарушенията против националната сигурност на Украйна
Друго изявление на Бикович е, че " Русия се движи по своя път, който светът възприема като неприятелски развой ".

Освен това артистът се дефинира като мост сред съветската и сръбската просвета и споделя: " В Русия се усещам като вкъщи, възприел съм съветските полезности, които резонират с мен ".

През 2019 година Украйна му не разрешава да влиза на нейна територия поради " опасност за националната сигурност ". Тогава Бикович разяснява в Туитър: " Не знам по какъв начин се споделя на украински, само че на сръбски имаме сентенция: Един плебей (селянин без земя) се разсърди на селото и си... останалото го знаете ". Поговорката приключва с… " и си отряза п…са " (на сръбски Naljutio se kmet na selo, odsekao sebi k...c).


Преди това Украйна наложи сходни забрани на френския артист Жерар Депардийо и американския му сътрудник Стивън Сегал , които също имат съветско поданство и поддържат политиката на страната.

Един от съветските филми, в които Бикович се снима, е " Слънчев удар " на Никита Михалков , който е гневен покровител на Путин и военната му политика. Участва и във филми, снимани в Крим след анексията. Някои от съветските продукции с негово присъединяване са „ Роб ” и „ Роб 2 ”, „ Лед ”, „ Балканска граница ”, „ Гранд ”, „ Хотел Елеон ”, „ Магомаев ”.
Реакциите на Белград и Москва
След решението на HBO Бикович написа още:
Резултатът е успех на парадокса и провалянето на изкуството
" Днес против мен се разпростира целенасочена акция, която наподобява като външна маневра за въздействие върху решения, които могат да основат объркващ казус, засенчващ същността на артистичната независимост. Резултатът е успех на парадокса и провалянето на изкуството ".

Той добави, че неговото присъединяване в сериала не е допустимо заради аргументи отвън сферата на изкуството и няма да одобри никакъв говорене, " което се стреми да компрометира моята честност ".

Асоциацията на трагичните артисти на Сърбия изрази " най-дълбоко страдание " за решението на НВО. " Тъжно е, че живеем във време, в което е толкоз елементарно да обвиниш някого, без въобще да се чуе гласът на обвинявания ".

Външното министерство в Белград също разяснява абсурда. В изказването се споделя, че изказванието на Украйна, че Бикович поддържа геноцида и нарушава интернационалното право " е изцяло безпричинно “.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че това не е тематика на Москва и няма да я разясняват: „ Това е частна компания, тя наема който си изиска... Сигурен съм, че Бикович ще има доста други забавни оферти “.

HBO ще изплати на Бикович цялостния хонорар за присъединяване в сериала, макар че няма да взе участие. Той сподели, че ще го подари за щедрост.
Кой е Юлиан Костов
На негово място беше определен 34-годишният български артист Юлиан Костов.

Премиерата на сериала е планувана за 2025 година, като фотосите ще стартират още този месец в Тайланд. Първите два сезона получиха 43 номинации " Еми " и 15 награди.

Роден във Варна, той развива кариерата си главно във Англия. Костов е прочут в България с функциите си в " Подстанция Темпъл ", " Централа Берлин " и " Аз, вещицата ". Участва и в сериала на Netflix " Сянка и кост ", където играе руснак, също като ролята, която му е отредена в " Белия лотос ".

Специализираният уебсайт за киноновини Deadline отбелязва, че с изключение на британски и съветски, във филмите си Костов приказва и испански, италиански, полски и румънски.

Той е сътрудник на актрисата Мария Бакалова в продуцентската компания Five Oceans. Именно Костов я насочва към кастинга за кино лентата " Борат 2 " в Лондон, за който тя беше номинирана за " Оскар ".

Двамата вземат участие и продуцират и идния филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов " Триумф " , в който се споделя за необикновената акцията на военните в село Царичина при започване на 90-те. Тогава, след изказвания на екстрасенс, бойци копаят дупка, с цел да търсят „ съкровището на цар Самуил и извънземен разсъдък “.

През последните две години Костов озвучава видеоигрите CrossfireX и Call of Duty: Modern Warfare III.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР