Побойникът на Христиан Пендиков - Илия Спасески, ще лежи в

...
Побойникът на Христиан Пендиков - Илия Спасески, ще лежи в
Коментари Харесай

Христиан Пендиков е в средно тежко състояние, външните министри на България и РСМ остро осъдиха нападението

Побойникът на Христиан Пендиков - Илия Спасески, ще лежи в ареста 30 дни, удостовери външният министър на Северна Македония Буяр Османи. Решението е на съда в Охрид. Първият посланик на югоизточната ни съседка и българският му сътрудник Николай Милков посетиха Пендиков във ВМА, където беше настанен в петък.

Двамата външни министри осъдиха остро нападението над младия мъж с българско съзнание, което стана на 19 януари вечерта в Охрид. На идващия ден потърпевшият беше докаран за лекуване в София със счупена челюст, спукани ребра и шиен прешлен. Официално Скопие за следващ път даде обещание нулева приемливост към езика на омразата и насилието.

Състоянието на Христиан продължава да е приблизително тежко, без заплаха за живота. Днес той е съветван с лицево-челюстни хирурзи, направени са му спомагателни проучвания и следва на следващия ден да бъде опериран. Младият мъж продължава да е в реанимацията на ВМА и е под персоналното наблюдаване на ген. проф. Николай Петров, член-кореспондент на Българска академия на науките.



Министър Милков съобщи, че България остро осъжда случилото се и ще се противопастави с всички вероятни средства на езика на омразата, който води до ескалация на принуждение. Колегата му от Република Северна Македония Буяр Османи за следващ път даде обещание управляващите в Скопие да вземат ограничения и прикани да спрат провокациите.



Двамата външни министри бяха единомислещи, че жестокият побой над Христиан Пендиков се осъжда остро и от двете страни на границата. Николай Милков съобщи, че е дошъл в болничното заведение дружно със своята брачна половинка, като човек, с цел да види един мъж с идея, който е потърпевш поради концепциите си, които пази.



В качеството си на министър разяснява, че България твърдо упорства да бъдат осъдени причинителите на побоя над Христиан и да завърши безнаказаността, която поражда ново и ново принуждение. По думите на Милков би трябвало да се каже и " не " на възраждането на черните обичаи от предишното край Вардар, които се свързват с палежи, стребли и принуждение над хора.

" Такива неща нямат изобщо място в Европа. И ние сме извънредно загрижени за това. България няма да отстъпи от отбраната на правата на нашата общественост, която е от хора с достолепие. За страдание нещата не вървят добре. Както виждате има ескалация, Христиан продължава да получава и сега закани по интернет ", уточни външният министър.

Милков отхвърли да цитира заканите против Христиан с аргумента, че са доста грозни. Външният министър на Република Северна Македания Буяр Османи още един път осъди остро нападението.

Според Османи това носи щета както на неговата страна, по този начин и на мултиетническото общество в страната му. Обеща още държавното управление в Скопие да се погрижи да има нулева приемливост към насилието. По думите му етническата толераност край Вардар е нещо свято, което се гради през последните 30 години.



Османи съобщи още, че българската общественост е и ще бъде почитана и ще има всички права и свободи, които имат и всички други общности в страната. Попитан по кое време политическата класа в Република Северна Македония ще спре с антибългарското говорене, което се трансформира в център на всяка предизборна акция в страната, Османи прикани всички типове провокации и принуждение да спрат.



Милков и Османи бяха единомислещи и за още нещо - че говорът на омразата би трябвало да бъде преустановен и никой не би трябвало да бъде преследван поради метода, по който се самоопределя.

Какво наказване може да получат побойниците над Христиан, откакто подпалвачът на различен български клуб в Битоля получи условна присъда, макар че с дейностите си заплаши живота на мнозина? Днес министър Османи не разяснява какво може да бъде наказаниета на тези, които са пребили Христиан, само че означи, че това ще реши съдът в Република Северна Македония.

Вижте още във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР