Победителят в президентските избори в Иран, реформаторът Масуд Пезешкиан, увери

...
Победителят в президентските избори в Иран, реформаторът Масуд Пезешкиан, увери
Коментари Харесай

Масуд Пезешкиан е новият президент на Иран

Победителят в президентските избори в Иран, реформаторът Масуд Пезешкиан, увери в първата си тирада след успеха, че ще " протегне другарска ръка на всички ", съобщи Франс прес.

" Всички сме поданици на тази страна, би трябвало да използваме всички за напредъка на страната ", акцентира той, като благодари на поддръжниците си.

Човекът, който иранците назовават " доктора ", удостовери лоялността си към Ислямската република, само че прикани за " градивни връзки " с Вашингтон и европейските страни, с цел да " изведе Иран от изолацията ".

Никой нямаше да заложи на този народен представител от Табриз, огромния град в северозападен Иран, когато кандидатурата му беше призната от Съвета на пазителите дружно с още петима претенденти, всичките консерватори, отбелязва Франс прес. Баща, отгледал самичък три деца след гибелта на брачната половинка си и другото си дете в автомобилна злополука през 1993 година, той се самоопределя като " глас на безгласните ".

" Ние няма да бъдем нито антизападни, нито антиизточни ", съобщи той.

Новият президент даде обещание да договаря непосредствено с Вашингтон за възобновяване на договарянията по иранската нуклеарна стратегия, които са в застой, откогато Съединени американски щати се отдръпнаха през 2018 година

" Ако успеем да вдигнем американските наказания, хората ще имат по-добър живот ", счита той.

Във вътрешнополитически проект Пезешкиан също по този начин осъди потреблението на мощ от страна на полицията за налагане на наложителното забулване на дамите.

" Ние се противопоставяме на всяко принудително и нечовешко държание, изключително към нашите сестри и дъщери, и няма да позволим сходни дейности ", акцентира новоизбрания президент.

Още през 2022 година той се изрече против неналичието на бистрота от страна на управляващите по случая с Махса Амини, която умря в ареста, откакто беше задържана от нравствената полиция за нарушение на строгия код за обличане на дамите.

Новоизбраният президент на Иран, умереният Масуд Пезешкиан, въплъщава очакванията на милиони иранци, които желаят по-малко ограничавания на обществените свободи и по-прагматична външна политика, отбелязва от своя страна Ройтерс, като показва, че той е човек, който международните сили евентуално ще приветстват, надявайки се, че той може да търси мирни пътища за излизане от напрегнатото опълчване с Иран във връзка с бързо разрастващата се нуклеарна стратегия, споделят анализатори.

Пезешкян съумя да завоюва с гласовете на гласоподаватели, най-вече от градската междинна класа и младежите, които бяха мощно разочаровани от годините на репресии в региона на сигурността, които задушаваха всяко обществено противоречие с ислямистката ортодоксалност.

Преди изборите 69-годишният кардиохирург даде обещание да предизвиква прагматична външна политика, да понижи напрежението по отношение на прекратените договаряния с огромните сили за възкръсване на нуклеарния пакт от 2015 година и да усъвършенства вероятностите за обществена либерализация и политически плурализъм.

В рамките на иранската двойна система на духовно и републиканско ръководство президентът не може да направи основна смяна в политиката във връзка с иранската нуклеарна стратегия или поддръжката за милиционерските групировки в Близкия изток, защото висшият водач аятолах Али Хаменей има цялостното право на глас по най-важните държавни въпроси. Въпреки това президентът може да въздейства върху тона на иранската политика и ще взе участие интензивно в избора на правоприемник на Хаменей, който към този момент е на 85 години.

Пезешкиан е правилен на теократичното ръководство на Иран и няма желание да се конфронтира с авторитетните ястреби в областта на сигурността и духовниците, напомня Ройтерс.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР