Победителят в кметските избори в София ще се определи на

...
Победителят в кметските избори в София ще се определи на
Коментари Харесай

„Сова Харис“: Фандъкова печели в два тура с 10 пункта разлика

Победителят в кметските избори в София ще се дефинира на балотаж сред Йорданка Фандъкова и Мая Манолова , сочи проучване на социологическата организация „ Сова Харис “, извършено по поръчка на „ Труд “.

На първия тур досегашната кметица на столицата би получила 31,2% от всички гласоподавателите на общината, а някогашният омбудсман – 24,7%. На втория тур упованията са Фандъкова да вземе 37,6 на 100, а съперничката й Манолова – 28,5%. Коалицията ГЕРБ-СДС ще бъде с най-вече общински съветници.

Според социолозите, съществуват предварителни упования, че забележителна част от гласоподавателите на третата политическа мощ в столицата – градската десница – може да застанат против ГЕРБ, т.е. да заложат на смяната. Резултатът от сегашното изследване не удостоверява тази догадка. Напротив, преоценката в настройките си, която вършат гласоподавателите на обичайна десница, е в противоположна посока. Част от тях непосредствено се насочват към претендента на ГЕРБ-СДС още на първи тур. А хората, подкрепили десницата на първи тур, на балотажа или се дефинират за Йорданка Фандъкова, или декларират, че няма да гласоподават. Евентуален запас за Мая Манолова може да пристигна от гласовете на другите леви и цивилен претенденти като Георги Кадиев и Борис Бонев. Бившият омбудсман може да развие капацитета си още измежду по този начин наречените „ нови софиянци “, които са се заселили в града през последните години. Тази немалка група хора към този момент няма обособено политическо посланичество.

В същото време предстоящо е, че чиновниците на съсредоточените в столицата държавни институции, общинските администрации и представителите на едрия бизнес ще застанат преди всичко зад сегашния кмет. Тези предпоставки обуславят това, че дистанцията на балотажа се усилва.
Борбата за болшинство в Общинския съвет също предлага заплетена конспирация, разясняват от " Сова Харис ". Резултатите демонстрират, че обединението ГЕРБ-СДС ще има максимален брой съветници. Групата им обаче ще е по-слабо показана в съпоставяне със настоящия Общински съвет. Групата на Българска социалистическа партия ще усили доста своята тежест, като евентуално ще се утрои в съпоставяне със настоящето състояние.-->

Данните демонстрират, че сигурно представители в Столичния парламент ще излъчат още Демократична България-Обединение и ВМРО-БНД. Явно посредством коалиция с тези обединения ще се търсят разновидности за сформиране на болшинство. По-голямата изборна интензивност ще увеличи и прага за лъчение на общински съветници. Поне пет обединения – АТАКА, Партия на ЗЕЛЕНИТЕ, ВОЛЯ, АБВ и Коалиция НФСБ са на границата за влизане в Общинския съвет – имат записана поддръжка 1-1,5%. Вероятно заветната граница ще бъде към 1,6% от гласувалите. Колко от гореизброените обединения ще я преминат не може да се каже сега, само че може да се допусна, че тези, които я преодолеят, ще имат значима роля при образуването на идващото болшинство в СОС.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР