Победителката от Световната купа казва, че не се е съгласила да се целуне, след като шефът на испанския футбол Луис Рубиалес отказа да подаде оставка

...
Дженифър Хермосо, звездата на Испания в отбора победител на Световната
Коментари Харесай

Дженифър Хермосо, звездата на Испания в отбора победител на Световната купа за жени, каза в петък в нито един момент, че не е дала съгласие за нежелана целувка от футболния шеф на страната и е отказала да се поддаде на „продължителен натиск да направи изявление“, което би могло да оправдае действията му.

„Чувствах се уязвим и жертва на импулсивно, сексистко, неуместно действие без никакво съгласие от моя страна“, каза Хермосо в социалните медии. „Просто казано не бях уважаван.“

Президентът на Кралската испанска футболна федерация, Луис Рубиалес, беше заснет как насила целува Хермосо по устните, след като тя взе медала си за победител в неделя в Сидни, Австралия, действие, за което 33-годишната победителка от Световната купа по-късно каза, че „не е не ми харесва“ и „не очаквах“.

46-годишният Рубиалес досега отказва да подаде оставка от поста си след седмица на ожесточени критики. Говорейки на извънредното общо събрание на федерацията в петък, той каза, че „ще се бори докрай“.

В предизвикателна реч той определи целувката като „взаимна“ и говори за „несправедливи“ кампании и „фалшив феминизъм“, и категорично каза „няма да подам оставка“ няколко пъти по време на почти 30-минутното обръщение, което предизвика допълнителни критика.

Луис Рубиалес целува Дженифър Ермосо по време на церемонията по награждаването на медалите от Световното първенство по футбол за жени на 20 август в Сидни, Австралия. Луис Рубиалес целува Дженифър Хермосо по време на церемонията по награждаването на медалите от Световното първенство по футбол за жени на 20 август в Сидни, Австралия. Eurasia Sport Images/Getty Images/FILE

В изявлението си Хермосо каза, че твърденията на Рубиалес, че тя се е съгласила на целувката, са „категорично неверни и част от манипулативна култура, която той самият е генерирал“.

Тя описа отказ на искания за издаване на изявление за „облекчаване на натиска“ върху Рубиалес.

„Въпреки моето решение, трябва да заявя, че съм бил под постоянен натиск да направя изявление, което би могло да оправдае действията на г-н Луис Рубиалес“, каза Ермосо.

Ермосо, заедно със съотборниците си от отбора победител на Световното първенство на Испания през 2023 г. и други професионални жени футболистки, казаха в петък, че няма да играят отново за страната, докато Рубиалес не бъде отстранен от позицията си.

Осемдесет и един души подписаха изявление, публикувано в сайта на съюза на играчите FUTPRO и споделено в X, известен преди като Twitter.

„Никоя жена не трябва да си мисли, че трябва да отговаря на въпроси въз основа на грубите образи, които целият свят е виждал, и, разбира се, никой не трябва да участва в нагласи без съгласие“, се казва в изявлението.

Играчите на националния отбор продължиха: „Изпълва ни с тъга, че акт, толкова неприемлив като този, успява да опетни най-голямото спортно постижение в историята на испанския женски футбол.

„След всичко, което се случи по време на церемонията по награждаването на медалите на Световната купа за жени, искаме да декларираме, че всички играчи, които са подписали това изявление, няма да се кандидатират за избор на национален отбор, докато действителното ръководство остава на мястото си.“

Дейвид Дж. Лопес от CNN допринесе за тази история.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР