Победителите в отделните категории на Наградите на БАИТ за 2023

...
Победителите в отделните категории на Наградите на БАИТ за 2023
Коментари Харесай

Връчиха „Наградите на БАИТ” за 2023 г., проф. Силвия Илиева с отличие за специален принос

Победителите в обособените категории на Наградите на БАИТ за 2023 година бяха оповестени и отличени на публична гала нощес. Наградата за специфичен принос бе присъдена на проф. Силвия Илиева, Директор на Института „ Големи данни в интерес на интелигентното общество “ (GATE) към СУ „ Св. Климент Охридски “. Това е първият център за върхови достижения в България, който работи за консолидиране и разширение на научните достижения и нововъведения в предпочитани области като огромните данни и изкуствения разсъдък. GATE е определен за тестов център на НАТО по плана DIANA, също по този начин работи по доста планове, измежду които “цифров двойник на града “ и създаване на Date Spaces в опазването на здравето. Отличието беше връчено от двамата специфични посетители на събитието Христо Борисов, основен изпълнителен шеф и съосновател на Payhawk, първата българска компания-еднорог, оценена на 1 милиарда $ и българския академик и публицист Георги Бърдаров, които разясниха по какъв начин технологиите трансформират бизнеса и методът ни на живот, ролята на изкуствения разсъдък и какво бъдеще ни чака. Борисов чака, че през идващите от две до четири години ще бъде етапа, през която ще се построява инфраструктурата за изкуствения разсъдък и това е времето, когато човек може да потвърди своята досетливост. Изкуственият разсъдък е неповторим инструмент и като подобен някой би трябвало да го ръководи, да му задава командите, да мисли тактики, добави още Борисов. Писателят и академик Георги Бърдаров уточни и ясно обрисувалата се в последните няколко години наклонност от ден на ден българи с професионален опит да се връщат в страната и да избират България като място за живеене.
Победителите
В категория Младежка премия , след оспорвана конкуренция сред 17 плана, журито отличи Ангел Чолаков, възпитаник от СПГЕ " Джон Атанасов " (София) , с плана му „ Дигитална досегаемост “. Това е софтуерен артикул, посредством който незрящи лица могат да употребяват компютъра за осъществяване на главните компютърни функционалности по допустимо най-лесен за тях метод, като се употребяват разбираеми гласови указания и гласово въвеждане на български език.

Асоциация " IT Стара Загора " със Zara Tech Education: ИТ обучение и софтуерни трендове “ печелят в категория Образователна премия. Проектът утвърждава дейното съдействие сред водещи IT компании в Стара Загора и просветителните институции –  професионални гимназии и Тракийски университет. Целта на асоциацията е да възвърне локалната софтуерна промишленост и да нарежда района като идващия софтуерен център с висок капацитет в България.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР