Победителите в конкурса за есе и кратко видео на тема:

...
Победителите в конкурса за есе и кратко видео на тема:
Коментари Харесай

Наградиха победителите в ученически конкурс под патронажа на евродепутата Емил Радев

Победителите в състезанието за есе и малко видео на тематика: " Европа – граници и мостове ", проведен от Първа езикова гимназия, бяха публично оповестени на тържествена гала в Музея за нова история на Варна. Инициативата се организира под патронажа на Емил Радев, член на Европейския парламент и ученик на учебното заведение, който за девета поредна година награждава отличените възпитаници. Това оповестиха от офиса на евродепутата за Varna24.bg.

В състезанието за есе огромната премия завоюва Румяна Цветкова от ХI " ж " клас, а на второ и трето място бяха класирани зрелостниците Емануела Димитрова и Иван Иванов. Присъдени бяха и две поощрителни награди – на Елица Иларионова и Пресиян Янков.

В състезанието за малко видео първото място зае Никола Стамов от ХI " г " клас. Втора е Симона Вълчева от ХI " в " клас, а третата позиция журито отреди на Андрей Костов от VIII " г " клас.

Директорът на гимназията Ангел Митев поздрави участниците и благодари на евродепутата Емил Радев, че трансформира в традиция своята поддръжка за самодейността, отдадена на Деня на Европа. " Конкурсът ангажира прелестните ни възпитаници с тематики, които са значими за тяхното бъдеще – осмислянето на границите и методът да се хвърлят мостове ", посочи той, като напомни, че гимназията е измежду учебните заведения – посланици на Европейския парламент.

Евродепутатът поздрави педагогическия колектив на Първа езикова гимназия за напъните да възпитава у младежите национално съзнание, само че и самочувствието на европейци с необятен мироглед. " Давайте най-хубавото от себе си, тъй като това е мостът към сполучливата реализация ", пожела Емил Радев в приветствието си към участниците. Той показа с присъстващите, че победителка в предходно издание на състезанието единствено преди няколко месеца е била на стаж в офиса му в Европейския парламент. " Качественото обучение, което получавате, дава опция за положително професионално развиване. Имате подготовката да покорите университетските върхове в Европа, само че след това се върнете в България, тъй като тя има потребност от Вашите познания и сила ", прикани в обръщението си към младежите Емил Радев.

В рамките на церемонията бяха показани част от есетата и видео историите, отличени в състезанието. В тях младежите споделят вижданията си, че Европа е част от пътя, който всички ние би трябвало да извървим и който не носи единствено привилегии, само че и отговорност. С творбите си учениците насочиха послания за мир и взаимност, за превъзмогване на омразата и предразсъдъците, които чертаят дълбоки разграничителни линии в обществото.

Специални благодарности бяха отправени към домакините на събитието – екипа на Музея за нова история на Варна, дал опция награждаването да се състои в неповторима атмосфера.

" Мястото, на което се намираме е знак на възраждаща се Варна след дългите епохи на османско иго. Музейната ни експозиция отразява време на динамични промени, когато варненци се разделят с ориенталското завещание и усвояват опита и достиженията на модерния европейски свят ", разяснява Кристина Спасова, организатор в музея. Тя срещна учениците с любопитната история на един от емблематичните експонати на музея – френския роял Плейел, с който през 1926 година във Варна се откриват Първите български национални музикални тържества.

" Ценният инструмент, на който са свирили реализатори като Панчо Владигеров, Любомир Пипков и Петко Стайнов, е алегоричен мост към провеждането на едни от най-старите в България и Европа музикални тържества, прераснали в ММФ " Варненско лято " и съдействали за културния образ на Варна ", описа Кристина Спасова.

Сред гостите на събитието бяха представители на дирекция " Образование и юношески действия " към Община Варна, на Училищното настоятелство и Обществения съвет към гимназията, на центъра " Европа Директно " в морската столица.

Утре Първа езикова гимназия ще се включи и в районната среща на учебни заведения посланици, която Информационното бюро на Европейския парламент провежда във Варна. Във форума, който ще се организира в актовата зала на варненската гимназия, ще вземат присъединяване представители на девет учебни заведения от Североизточна България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР