Победителите в големия финал на международното състезание. Словашкият стартъп Danubia

...
Победителите в големия финал на международното състезание. Словашкият стартъп Danubia
Коментари Харесай

Словашкият стартъп Danubia NanoTech спечели състезанието PowerUp!

Победителите в огромния край на интернационалното съревнование.

Словашкият стартъп Danubia NanoTech завоюва финала на състезанието за започващи компании от Централна и Източна Европа - PowerUp!, проведен от фонда InnoEnergy. В конкуренцията се включиха над 300 компании от 24 страни в района. Компанията получи чек за 50 хиляди евро и опция да се причисли към бизнес акселератора Highway на InnoEnergy.

Финалът на надпреварата за започващи бизнеси в енергийния бранш се организира в Краков по време на форума Impact’19, едно от най-ключовите стопански събития в Централна и Източна Европа. Съдии бяха вложители, представители на промишлеността, специалисти по чиста сила и интернационалните медии. До присъединяване във финала досигнаха 14 започващи компании от България, Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Словения, Сърбия, Литва, Латвия, Естония, Румъния, Хърватия, Турция и Гърция.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Победителят

Спечелилият план предлага решение за мониторинг на въздушната температура под формата на температурен датчик от графин. Този датчик е във формата на доста тъничък слой, който може да се слага върху всевъзможен тип неметални повърхности. Тази технология е скъпа за батериите за електрически транспортни стредстава и за акумулаторите на мрежовите акумулатори, като в допълнение удължава живота им.

" Кандидатствахме в състезанието, тъй като търсехме подобаващ вложител като InnoEnergy, който освен дава финансови вложения, само че и поддържа развиването на бизнеса ни посредством влиятелния си акселератор. ", разяснява в известие до медиите Патрик Кризански, изпълнителен шеф на Danubia NanoTech. Компанията следва да завърши работата си по крайния артикул.

Подгласниците

Второто място и премия от 10 хиляди евро завоюва латвийската Atlant3D, която показа 3D принтер за произвеждане на микро- и наночипове.

Трето място и парична премия от 5 хиляди евро получи унгарският стартъп V-Chiller. Те показаха охлаждащо устройство, което може да охлажда консервирани питиета единствено за минута, с помощта на система за вакумно изстудяване с патентован екологичен охладител. Уредът работи с минимално количество сила и има минимално отрицателно влияние върху околната среда.

За първи път беше връчена спомагателна премия за чист въздух, подобаваща за компании, искащи да показват нововъведения в самодейностите за чист въздух. Отличието получи Roofit.solar от Естония, които показаха нов тип слънчев панел, съчетаващ елементарен покривен материал с фотоволтаични модули.

Българското показване

България беше представяна от плана Green charger, който обезпечава елементарен достъп до станции за зареждане на електрически коли. Проектът беше показан от Росен Данчев, който завоюва българския край на състезанието, oрганизиран от " Клийнтех България " и InnoEnergy в средата на април. Green charger цели основаването на така наречен Green Charger Network – система за зареждане на електрически коли в цяла България.

В основата на концепцията е опцията за елементарно заплащане при зареждане посредством карта. Целта на Данчев и компанията е първоначално да се наложат на българския пазар, а по-късно да преминат към Румъния, Гърция и Балканите, а след това и в цяла Европа.

" Българският екип Green Charger, впечатли интернационалното жури с бизнес капацитета на своя артикул. В момента, взаимно с InnoEnergy, преглеждаме благоприятни условия за вложение и поддръжка на екипа в интернационален проект. Продължаваме работата и с останалите екипи, взели участие в българския формат на надпреварата, в подготовка за привличане на вложения и излизане на пазара ", съобщи Марияна Хамънова, изпълнителен шеф на " Клийнтех България ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР