Победителите не са само тези, които печелят медалите. Има хора,

...
Победителите не са само тези, които печелят медалите. Има хора,
Коментари Харесай

Пита Тауфатофуа: голият знаменосец от Тонга, който никога не се предава

Победителите не са единствено тези, които печелят медалите. Има хора, които са спечелили, единствено поради това, че не се предават в преследването на фантазиите си. Дори това да изисква справяне с провокации като прекосяването на Армения с такси в преследване на полет в Грузия, да вземем за пример.

Историята на Пита Тауфатофуа е пъстра и почтена за сюжет на филм от " Холивуд ". Таекуондистът от Тонга е първият представител на тихоокеанската островна страна, който взе участие в летни и зимни олимпийски игри.

Приказката за Тауфатофуа стартира преди две години в Рио. Той се прочу като " Голия знаменосец ", откакто излезе полугол по време на церемонията по откриването на летните олимпийски игри преди две години.

Пътят му го води и до Пьонгчанг. Състезателят от Тонга, който до преди година бил виждал сняг единствено един път в живота си, съумя да се научи на ски тичане и да хване последния трен за зимните игри. А там Тауфатофуа още веднъж беше себе си в ролята на Голия знаменосец.

Олимпийската фантазия

Тауфатофуа, който по обучение е инженер, сбъдва огромната си фантазия с присъединяване си в Рио 2016. Минават цели четири олимпийски цикъла, до момента в който роденият в Австралия таекуондист завоюва квота за игрите на 32 години.

В Рио той е определен за знаменосец на скромната делегация на Тонга, която включва седем спортисти. Тауфатофуа излезе на " Маракана " в обичайната пола (ta`ovala), като беше гол от кръста нагоре, което притегли вниманието на медиите.

 Тауфатофуа доби известност по време на откриването в Рио 2016
© Associated Press

Тауфатофуа доби известност по време на откриването в Рио 2016

" Получих оферти за филми, работа като модел и разнообразни спонсорски контракти. Не осъзнавах какъв брой огромно значение има това за хората, само че пристрастеността е движещата ми мощ ", сподели Тауфатофуа пред новозеландския Nzherald.

Участието му в Рио 2016 не приключва с триумф. Той е победен с 1:16 от иранеца Саяд Мардани в категорията над 80 кг.

Апетитът идва с яденето

В края на 2016 година Тауфатофуа разгласи, че желае да стане първият ски бегач от Тонга на зимни олимпийски игри. Той стартира да тренира с дървени летви под краката си върху дюните наоколо до Бризбейн в Австралия.

" След Рио имах потребност от ново предизвикателство. Но можех ли да го сторя в нов спорт, най-трудният, за който си помисля, и то за една година ", съобщи Тауфатофуа.
That moment you realise all the hard work and sacrifice has paid off! #myMedalMoment @olympicchannel @tongaskiteam #DualOlympian #Faith
A post shared by Pita Taufatofua (Pita T) (@pita_tofua) on Jan 21, 2018 at 2:52pm PST

През това време той набира средства, с цел да финансира присъединяване си в надпревари в Европа и подготвителни лагери в Германия и Австрия. Надеждите му за Пьонгчанг понижават след първите шест несполучливи опита да завоюва квота за игрите.

" Всеки път, когато карам ски, усещам, че загивам по малко от вътрешната страна. Усещането стартира и ти го поддържаш в продължение на час или повече. Все още не съм имал съревнование, в което да се усещам изцяло благополучен и да не чувствам болежка ", сподели 34-годишният играч.

Тауфатофуа пробва и невъзможното, с цел да завоюва квота за игрите. В средата на януари той взе участие в съревнование в Армения, само че е сюрпризиран от меките условия и записва слаб резултат. Това стимулира състезателя от Тонга още повече и той стартира да търси разновидности да започва на идващия ден в Хърватия.

За негово страдание директни полети от Армения до Хърватия по това време няма, като най-близката опция за пътешестване е от Грузия. Тауфатофуа се насочва на шестчасово премеждие с такси до границата в компанията на водач, който не приказва британски.

Тауфатофуа си подсигурява място на игрите в последния вероятен миг на съревнование в Исландия в края на януари. Сякаш за още повече драматизъм, снежна стихия забавя идването на тонганеца, само че той съумява да сграбчи своя късмет.

Предизвикателствата пред 34-годишния играч обаче не стопират дотук. Парите му са стигнали единствено за пазаруването на еднопосочен билет до Исландия. " Билетите ни до Исландия бяха единствено в едната посока, тъй като това беше всичко, което можехме да си позволим. Трябваше да звънна на брат ми и да го помоля да ми купи билет ", сподели Тауфатофуа.

Днес в Пьонгчанг, на следващия ден в Токио

Тауфатофуа е вторият играч от Тонга, който ще взе участие на зимни олимпийски игри. Преди четири години в Сочи Фуахеа Суми, който смени името си на Бруно Банани поради немска компания за долни дрехи, взе участие в спускането с шейни.

Фотогалерия: Красивото разкриване на "олимпийските игри на мира " >

Тауфатофуа е единственият представител на Тонга в Пьонгчанг, което го прави и единствен избор за знаменосец на страната. 34-годишният играч беше безапелационен, че ще се облече добре по време на церемонията по откриването поради упованията за ниски температури. Той изненада всички и макар студа, се появи още веднъж полугол пред 35 хиляди фенове.

Тонганецът не отхвърли опцията да взе участие на три следващи олимпийски игри в трети друг спорт. Следващите летни игри ще се проведат в Токио през 2020 година " Чувствам, че имам незавършена работа с таекуондото. Целта ми в Рио беше орден, тъй че Токио 2020 е в полезрението ми. Но кой знае? Обичам всички спортове и може да се случи всичко ", сподели още Тауфатофуа.

Пред Си Ен Ен той съобщи, че няма гений, само че е воден от голямото си предпочитание и непримиримостта в гоненето на фантазията. Което изцяло дава отговор на мотото му, посочено във визитката му в формалния уебсайт на Пьонгчанг 2018: " Не можеш да победиш човек, който в никакъв случай не се предава ".

 Пита Тауфатофуа: голият знаменосец от Тонга, който в никакъв случай не се предава
© Associated Press
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР