Победител в тези избори ще бъде този, който даде ключа

...
Победител в тези избори ще бъде този, който даде ключа
Коментари Харесай

Цветанка Андреева: Победител на изборите ще е този, който даде ключа за решаване на политическата криза

Победител в тези избори ще бъде този, който даде ключа за това по какъв начин да се реши политическата рецесия, съобщи в изявление за БГНЕС политологът Цветанка Андреева.
По думите ѝ изборите през април 2023 година бяха планувани и предстоящи още в предходната предизборна акция. „ Тогава се говореше, че сегашното Народно заседание, което предстоеше да бъде определено, няма да може да излъчи държавно управление и в случай че такова е допустимо, то ще бъде на едни последващи избори. Вече са планувани изборите и в този момент се отключват доста вероятности за това да бъде формирано държавно управление “, счита политологът и уточни, че и самите политически партии са узрели за концепцията, че им би трябвало някакво държавно управление с небосвод най-малко до локалните избори. Именно по тази причина съгласно Андреева като че ли и упованията към идващия парламент са много по-големи, в сравнение с към този.
Политологът разяснява, че към днешна дата се обрисува почти същото съответствие на силите в идващия парламент, като при по-малките играчи стои въпросът дали ще могат да минат изборния предел. Време за появяването на какъвто и да било нов политически индивид няма, защото това е обвързвано с регистрации и прочие
„ Големият въпрос е дали обаче ще се възпроизведе същият блокаж и неспособност на Народно събрание в действителност да излъчи управническа коалиция. Тук към този момент методите са и малко по-различни и когато ние, като общество, отиваме на избори, ми се коства, че главният въпрос ще бъде не дали би трябвало да гласуваме и дали има смисъл да гласуваме, а по какъв начин да гласуваме, за кого да гласуваме, тъй че да се реши рецесията “, акцентира Андреева.
А ключът за разрешаването на политическата рецесия ще е решаващата борба в тази акция, само че мнението на политолога е, че към този момент тя не е в интерес на „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “, които се събират в съюз. „ Много повече ми се коства, че е в интерес на другите кандидати за първото място – ГЕРБ, тъй като в целия този дискурс по какъв начин може да се сформира управническа коалиция, ГЕРБ чертаят най-малко няколко разновидността за такава формула “, добави Андреева и добави, че имат няколко тактики за коалиция въз основата на евроатлантическо болшинство, формула за експертен политически далечен кабинет и по-широко ръководство в Народното събрание. Докато Политическа партия сервира пред гласоподаватели концепцията за още по-голяма фрагментираност и като че ли дружно с новите си предстоящи съдружници от Демократична България сами се слагат в изолираност.
„ С тази доста мощна анти-ГЕРБ изразителност те се пробват да изградят политическа еднаквост въз основата на омразата “, сподели тя и уточни, че това не просто не е работещо във връзка с рецесията, само че не е градивно и за политическия им облик. Освен това Политическа партия се слагат в изолираност освен към ГЕРБ, у който виждат главния си съперник на изборите, само че са в спор и със старите си сътрудници в лицето на Българска социалистическа партия, както и с президента Радев, който също се вписва със лична политическа тактика в цялостния политически развой.
Андреева дефинира съюза сред Политическа партия и Демократична България като „ съюз със тактика на взаимната изгода, само че не и като властова опция на рецесията “.
Във връзка с референдумите на „ Възраждане “ и „ ИТН “ тя е безапелационна, че е доста рисково да се остави рецесията в ръцете на популисти и на радикали. Би било пагубно да бъдат оставени на втори проект значимите въпроси, свързани с националната сигурност и стопанската система на страната. Тревожното в референдума на Има Такъв Народ е, че прокарват едно незнание, което удря по фундамента на демокрацията. „ Техният облик на президентска република чертае съвършения тираничен модел, който няма нищо общо с демократичните политически режими “, съобщи политологът и посочи, че те плануват един президент, който безусловно популистки и невежо споделят, че ще бъде следен „ от гласоподавателите “. „ Няма такава система, с изключение на в тоталитарните модели. Президентът на всички места в демократичните политически системи, в изискванията на президентски републики, е следен от парламент, и то нормално от двукамарен парламент “, разясни Андреева.
А референдумът на „ Възраждане “ е чисто идеологически и „ напълно една кремълска тактика, в която национализмът е обвързван със скептични настроения към еврото, към тясната интеграция в Европа “. Именно такава съгласно нея ще бъде и предизборната им акция. „ Възраждане “ не са рискови досега, в който към тях има политико-санитарен кордон и те нямат достъп до властта в страната “, означи тя.
На въпроса дали можем да чакаме промени в служебния кабинет, политологът отговори, че каквито и промени да има, те по-скоро ще бъдат свързани само със тактиката на Румен Радев какво ще прави като политическа кариера и политическо бъдеще, а не толкоз с проблемите на България към днешна дата. „ Радев се е заобиколил в служебната си власт с едни съвършени бюрократи, които съумяват да бюрократизират всеки един проблем и да го облекат в едно завоалирано говорене, само че това са слаби фигури, слаби политически облици “, счита Андреева. По думите ѝ президентът не желае да има за конкуренция хора във властта, посочени от него, които могат да са съперник на неговия политически облик и затова не вижда по какъв начин той ще допусне някакви ярки политически облици да влязат в състава на нов длъжностен кабинет. „ Той е звездата на служебната власт в България “, сподели още тя.
Политологът разяснява също и работата на 48-ото Народно събрание: „ Не може да чакаме, че закони, спуснати от служебната власт, ще се одобряват безусловно безрезервно от политическите партии, които носят основната и единствена отговорност за законодателството в страната. “
Андреева уточни, че освен късите периоди, ами и претенцията, че служебната власт е направила едни съвършени закони, се оказа, че просто не дава отговор на действителността, тъй че не може да имаме свръхочаквания към Народното събрание. Самата концепция, че Народното събрание обслужва тактиката на президента и неговата служебна власт е извънредно неправилна. „ Парламентът отразява настройките и желанията на суверена, тъй че в случай че реши, че не може да одобри тези закони, тъй като са некачествени или не подхождат на социално-икономическите ползи, които партиите съставляват, то те няма по какъв начин да влязат в действие и да бъдат гласувани “, добави тя.
Андреева акцентира, че ѝ се ще да се насочим повече към рационализма в политическите послания и да търсим в партиите тези послания, които ще решат политическата рецесия, не да се увличаме по следващите популистки обещания, свързани с изчегъртване или пък в износените политически битки, като да вземем за пример това още веднъж да се размахва знамето за антикорупция, само че в същото време да не се осъзнава фактът, че антикорупцията е развой, при който ще горят всички политически партии.
„ Трябва да е ясно, че политическите партии, които се обличат в идеята антикорупция би трябвало да знаят, че най-вече те би трябвало да се жертват и всяко подозрение за корупция против тях, те не трябва да регистрират като офанзива, а би трябвало да са подготвени да се разделят с гнилите си ябълки. Тук имам предвид опита на Политическа партия да се облекат в това тяхно остаряло знаме от преди две години да поведат и тази акция в този опит, в същото време на всевъзможни обвинявания, свързани с „ Джемкорп “ и NEXO, да дават отговор с експанзия, а не с подготвеност да се прочистват “, заключи политологът. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР