Победител в откритият международен конкурс за идеен проект за пешеходен

...
Победител в откритият международен конкурс за идеен проект за пешеходен
Коментари Харесай

Архитектурно студио „Боеле“ от Чехия е победителят в международния конкурс за пешеходен мост в Южния парк

Победител в откритият интернационален конкурс за абстрактен план за пешеходен мост над ул. „ Бяла църква “, проведен от Столична община – Направление „ Архитектура и градоустройство ”, е архитектурно студио „ Боеле “ от Чехия.

На второ и трето място са класирани надлежно: „ Мио дизайн “ ООД, представлявано от арх. Орлин Давчев и „ Андонов и синове дизайн “ ООД, представляван от арх. Андон Андонов.

Резултатите от състезанието бяха оповестени през днешния ден, 7 октомври, в наличието на журито и Н.Пр.посланика на Дания Йес Брогорд Нилсен.

Победителят в състезанието „ Боеле “ е студио със седалище в Прага и Лондон, работещо в региона на архитектурата и градоустройството. Автори са на планове от друг мащаб и типология, от по-малки жилищни здания до огромни сградни комплекси и реорганизация на градски пространства. Екипът работи под управлението на проектант Павел Файфр, който е с дълготраен опит в архитектурата на чешкия пазар, и на проектант Петр Шума, който е с богат опит в задгранични студия.

От участниците в състезанието се изискваше да показват абстрактен план, който да предложи обемно-пространствено решение на нова пешеходна връзка, която да свързва на друго равнище от автомобилния трафик двете елементи на Южния парк по натурален и безконтролен метод, спомагайки за неведнъж увеличение на пешеходното и велосипедното придвижване в парковата зона, с което да се усъвършенства и достъпа до зелените територии на София от популацията и гостите на града.

С построяването на новата мостова структура и прилежащите зони на процедура ще приключи сливането на трите зони:  Южен парк – първа част (пространството към НДК), Южен парк – втора част и Южен парк – трета част в едно непрестанно и огромно парково пространство.

Проектите на участниците бяха прегледани и оценени от интернационално жури в състав: арх. Йеспер Дал – началник на градоустройствения отдел на община Фредериксберг, Дания, арх. Милутин Фолич – бивш  основен проектант и урбанист на град Белград, арх. Ресул Емра Шахан – ръководител на Истанбулската организация за обмисляне и ръководител на борда на шефовете на BİMTAŞ, арх. Васил Василев – представител на Камарата на архитектите в България, арх. Лидия Лазарова – представител на Съюза на архитектите в България, проф. доктор инж. Дарина Нитова – представител на Камарата на инженерите в капиталовото планиране, проф. доктор инж. Георги Линков – представител на Камарата на строителите в България, арх.  Ивайло Петков – ръководител на Постоянната комисия по устройство на територията, архитектура и жилищна политика, доцент доктор арх. Ясен Кьосев – представител на Университета по архитектура, строителство и геодезия, арх. Владимир Владов – основен проектант на регион „ Триадица “ – Следствен отдел към окръжна прокуратура, Мария Механджиева – основен юрист в Столична община, Направление „ Архитектура и градоустройство “. 

Съгласно регламента на състезанието с изключение на плануваните награди от 20 000 лева, 15 000 лева и 10 000 лева, спечелилият получава и покана за правене на капиталов план по всички нужни елементи във фаза работен план.

Повече за състезанието може да прочетете на особено основания уебсайт: .

Арх.Милотин Фолич, Белград, Сърбия съобщи, че този конкурс е първокачествен както като работа на журито, по този начин и на новото на показаните планове. Идеята на плана е да се свържат частите на парка без да се прекъсва пешеходния и велосипеден достъп. С този план София съумява да е на равнището на водещите градове с сходни планове като Копенхаген, Цюрих и други

Йеспер Дал, Копенхаген, Дания сподели  – София е доста хубав град. След като видях парковете разпознах неща, които имаме в Копенхаген. Това са зелени паркове, които доближават до центъра на града. Като жури успяхме да изберем най-красивото решение, което да свърже двете елементи на парка.

Арх.Здравко Здравков, основен проектант на Столична община – Включването на архитекти в журито с интернационален престиж дружно с професионалните организации дава висока класа на състезанието. Целта на състезанието е да се реализира качествена градска среда и развиване на град за хората.

 можете да видите нимки от визуализации от плановете на Първо, Второ и Трето място
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР