Победата на Роберт Фицо и неговата лявоцентристка партия Смер –

...
Победата на Роберт Фицо и неговата лявоцентристка партия Смер –
Коментари Харесай

Изненада и разочарование – словаците реагират на победата на Фицо

Победата на Роберт Фицо и неговата лявоцентристка партия „ Смер – Социална народна власт “ на предварителните избори във Словакия слага алтернатива пред страната и жителите й – дали някогашният министър председател популист ще обърне външнополитическия курс, както се беше зарекъл в предизборната акция.

„ Смер “ завоюва близо 23% от гласовете, до момента в който на второ място остана демократичната партия „ Прогресивна Словения “ с близо 18 на 100.

 
Наистина съм разочарована от резултата. Тъжна съм, тъй като най-вероятно няма да пребивавам задоволително дълго, с цел да видя нещо по-добро. Предстоящите 4 години ще бъдат ужасни.
Анна Егнерова – жителка на Братислава

Изборите на 30 септември бяха тест за поддръжката на дребната източноевропейска страна за Украйна във войната й против Русия и успеха на Фицо може да сложи на тестване нежното единение в Европейски Съюз и НАТО.

 
Европейският съюз няма да ни разреши да залитнем в някаква последна посока. Мисля, че външнополитическата ориентировка ще остане същата. Някои елементи може да се трансформират, само че нищо значително.
Мартин Туряк – гражданин на Братислава

След оповестяването на резултатите, Фицо съобщи, че чака президентът Зузана Чапутова да му връчи мандат за сформиране на държавно управление и предвижда, че договарянията за коалиция може да продължат минимум две седмици. Негови евентуални сътрудници за коалиция са партията „ Глас “ на някогашния министър председател Петер Пелегрини и националистическата Словашка национална партия.

Фицо още веднъж повтори, че партията му ще се бори за мирни договаряния сред Украйна и Русия за преустановяване на войната. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg